Како приличи служити ђакону са архијерејем

Ових дана из штампе је изашла нова књига аутора протосинђела Сергија Карановића, сабрата манастира Рмња у Мартин Броду, а поводом 1600 година од блаженог упокојења Светог Јована Златоустог, под насловом „Како приличи служити ђакону са архијерејем". Ова књига доноси одговоре на многа практична питања из православне литургике о служби и улози ђакона на Архијерејској Литургији и представља жељу аутора да помогне новорукоположеним ђаконима и онима који се спремају за рукоположење како да служе Литургију са Архијерејем.

Будући да се Архијерејска Литургија у неким стварима разликује од Литургије коју служи сам јереј, то захтијева и посебну припрему као и добро познавање литургике и саме Литургије.

Ово дјело помоћи ће нашим кандидатима за рукоположење у чин ђакона, као и новорукоположеним ђаконима, да икону Царства небеског током службе са Архијерејем прикажу у њеном најбољем виду. Дугогодишње ђаконско искуство аутора, и прије тога, његово активно учешће на свим богослужењима, многима ће бити од користи, јер искуство повезано са добрим знањем, које се преноси и овим путем, показује колику ревност за свечаним богослужењима аутор има. Књига ће сигурно обогатити и нашу литературу практичне литургике.

игуман Софроније Никић

Извор: Епархија бихаћко-петровачка