Каменована црква Светог Ђорђа у Подгорици

Непознати починиоци у уторак 23. марта 2004. године у поподневним часовима, каменовали су цркву Светог Ђорђа у центру Подгорице. Каменицама су оштећена улазна врата са јужне стране цркве.

У току тог вандалског чина никога није било у цркви. С обзиром на то да је црква сваког дана отворена од 8 до 13 и од 17 до 20 сати, очигледно је неко смишљено подигао руку на Божју кућу знајући када у њој неће бити никога.
Јереј Велибор Џомић, парох подгорички, је рекао да су непознати починиоци каменовали јужна врата цркве вероватно покушавајући да провале унутра, а пошто су то челична врата, вандалима није пошло за руком да их развале, осим да поломе браву. Унутрашњост цркве на сву срећу није оштећена.

О нападима на цркву свештеници нису хтели да обавесте Центар безбедности у Подгорица. То објашњавају тиме што се овакви и слични напади у континуитету понављају, а полицијске службе не реагују.

"Ми не знамо ко је то урадио, али Бог и Свети Ђорђе знају. У сваком случају некоме није довољно што страдају наше светиње на Косову и Метохији, неко жели да то страдање прошири овде. Претпостављамо да је ово плод харанге коју појединци и први људи власти на челу са Слободаном Бацковићем, министром просвете и науке, воде против Цркве због тога што је омладина минулих дана сама из школа долазила у Храм Христовог Васкрсења како би на тај начин изразила свој бунт против насиља над српским народом на Косову и Метохији - казао је парох подгорички Велибор Џомић.

Иначе, Слободан Бацковић, министар просвете у Влади Црне Горе, потписао је Наставни план за основне школе и општу гимназију, на основу кога ће се српски језик у поменутим просветним установана убудуће звати матерњим језиком.

Оваква одлука поменутог министра чуди, јер на последњем попису, у чијем спровођењу је било много неправилности, више од 400.000 хиљада, тачније 401.382 (59,67 %) од 672.656 становника Црне Горе, говори српским језиком.

40,64% становништва, мање федералне јединице, каже да говори црногорским, албанским, бошњачким и хрватским језиком.

Због овакве одлуке у многим градовима Црне Горе најављени су протести професора ђака и студената.