Камерхоф: Нападачи на српске енклаве сукобиће се са КФОРом

Командант међународних мировних снага за Косово, немачки генерал Холгер Камерхоф, запретио је оштрим одговором на сваки покушај поновног подстицања насиља у Покрајини.

"Ко буде покушао да нападне српске енклаве или културна добра сукобиће се са Кфором", изјавио је немачки официр у интервјуу листу "Франкфуртер Алгемајне Цајтунг". Камерхоф је, међутим, упозорио да би било неопходно да се број припадника Кфора врати на 40.000 војника да би се спречила убиства "појединих Срба". Тренутно, према његовим наводима, Кфор има двадесет хиљада војника.

Камерхоф је рекао да су припадници Кфора пуцали када су били нападнути и да су тако убили снајперисту у Митровици. Навео је да су, у самоодбрани, полицајци Уједињених Нација убили две особе. "Морали смо да очувамо меру у примени оружја. Нисмо могли једноставно да пуцамо у масу. Почели смо са сузавцем, употребили гумене метке настојећи да погодимо само оне који су бацали ручне бомбе или пуцали", рекао је немачки генерал.

Шеф међународних мировних снага оспорио је оцене по којима су албански екстремисти прошле седмице остварили пун успех. "У потпуности или делимично уништено је 17 цркава и 116 кућа. Ако се то мери према броју од 120.000 Срба који су остали на Косову, онда то значи да албански екстремисти нису остварили ни делимичан успех", нагласио је он.

Камерхоф је признао да су УН и НАТО, који су веровали да је Косово на путу ка мултиетничком друштву, били затечени прошлонедељним догађањима. "Међутим, видели смо да су се везе ветерана Ослободилачке војске Косова очувале до данашњих дана", рекао је заповедник Кфора.