Канада ускоро издаје сребрни обојени новчић „Традиционална украјинска писанка“

Краљевска канадска ковница новца планира да изда 2. фебруара 2016. године обојени новчић од чистог сребра „Традиционална украјинска писанка“. У продаји ће бити 4.000 комада. Ово је први нов;ић у облику јајета икад а који је емитовала Краљевска канадска ковница.

Својом рукотвореном лепотом и интригантним шарама, писанка је једна од најомиљенијих облика традиционалне украјинске народне уметности. Ова пажљиво декорисано васкршње јаје је право скривено благо симболике, где сваки мотив и боја носи дубље значење које дарује посебан благослов за оног кога прима. Јаје писанка, у свом сопственом живописном сјају, остаје уметничка прослава живота и поновног рођења, благословен знак поштовања, и моћан заштитни симбол – за које се каже да док год се писанке праве, добро ће наставити да побеђује зло.

Новчић, који је дизајнирала канадска уметница Ана Мораш, дочарава сложену лепоту писанке. Сваки елемент на украјинском васкршњем јајету је богато симболичким значењем, обухватајући поједине боје: жуто стоји за младост и чистоту; црвено представља радост у животу; зелено је боја пролећа, која доноси наду и обнављање; а црна представља мрачно време пре свитања, и идеју вечности.

Извор: Православие.ру