Канцер - болест савременог доба

Канцер - болест савременог доба
Канцер - болест савременог доба
Канцер - болест савременог доба
Канцер - болест савременог доба

У Светосавској сали Парохијског дома при храму Свете Петке у Сурчину 20. априла 2016. године организовано је предавање на тему „Канцер болест савременог доба“. Домаћин сабрања јереј Страхиња Голијан је поздравио госте, уваженог протојереја-ставрофора др Драгомира Санда, духовника при цркви Ружици, и радиолога др Бојане Крајновић.

У првом делу предавања др Крајновић је говорила о самој болести канцера који медицина познаје у две стотине различитих облика и који узима свакодневно данак код деце, младих и старих. У излагању пажња је посвећена непосредним узрочницима ове опаке болести (начин живота, пушење, алкохол, начин исхране…), али и указано на неопходне превенције. Сама статистика развоја болести забрињава и озбиљно опомиње о нашем односу према телу и души. Званична медицина је дала свој став о благотворном дејству православног поста који утиче на оздрављење организма. Значајни делови предавања односе се на превенцију и скрининг прегледе (установљене и на државном нивоу) којима се даје прилика да се на време установе обољења у организму.

У другом делу предавања говорио је отац Сандо са духовног становишта о нашем телу и духу, о превенцији за болест- пре свега радости која нам недостаје, а затим јеванђељски начин живљења, литургијско сабрање, причешћивање, наравно Пост и молитва. У свом излагању, отац Сандо је изнео и нека искуства о излечењима болесних пред моштима Свете Петке у цркви на Калемегдану, али је исто тако казивао и о великом исцелитељу Божјем угоднику Светом Нектарију Егинском.

Извор: Епархија сремска