"Канон Милутина Миланковића” у САНУ

Изложба под називом "Канон Милутина Миланковића", у част нашег чувеног научника, отворена је у здању Српске академије наука и уметности.

Председник Српске академија наука и уметности, Никола Хајдин је, у присуству министра културе Небојше Брадића и угледних гостију из иностранства, отворио изложбу "Канон Милутина Миланковића". Ово је изложба о једном од највећих српских научника, чије име се све чешће помиње у научним расправама широм света. "Ове године се навршава 130. година од рођења Миланковића и ова изложба је посвећена човеку који је напустио каријеру успешног инжењера у Бечу да би се у Београду посветио небеској механици и открио тајну ледених доба", кога НАСА убраја у десетак дивова науке о Земљи", рекао је Хајдин.

"Изложба је посвећена научнику који је успео да промени слику света у коме живимо, да дескриптивне науке претвори у егзактне и да покаже да се клима мења сагласно циклусима који носе његово име", подсетио је председник САНУ.

Глобални феномен

Хајдин је истакао да је то изложба о "личности која је постала глобални феномен, јер се његов научни "Канон" потврђује од Арктика до Антарктика, од Америке до Аустралије, од Атлантског до Тихог океана, јер топоними на небеским телима носе његово име, зато што је пре свих прорачунао климатске прилике на планетама Сунчевог система".

"Недвосмислени закључак, који ова изложба нуди, је да наша планета данас носи јасно препознатљив Миланковићев потпис, јер се записи Миланковићевих циклуса могу прочитати на свим континентима и морима наше планете" рекао је председник САНУ.

Према његевом мишљењу, "живот Миланковића оличава најбоље вредности континуитета српске културе, а његова одлука да напусти лагодан живот у Бечу и да се радом на Београдском Универзитету одужи своме народу, показао је снагу културе која му је отворила простор где ће остварити своје велико научно дело".

Миланковић је показао снагу мисаоног и културног континуитета који успева да премости све ратне ломове и да непрекидно остане концентрисан на велику идеју космичког склада, који је данас оличен и признат у термину "Миланковићеви циклуси", сматра Хајдин.

Говорећи о његовим бројним научним достигнућима, Хајдин је истакао да се "захваљујући раду на теорији, Миланковић може сматрати, између осталог, једним од пионира палеоклиматологије, творцем првог нумеричког модела климе, зачетником космичке климатологије, и научником који је први дао математичко тумачење померања Земљиних полова" .

Миланковићев "Канон"

Подсетивши да је прво издање Миланквићевог "Канона" изгорело 6.априла 1941. године, Хајдин је констатовао да је "на тај начин "Канон" од научне књиге прерастао у својеврсни симбол победе стварања над разарањем, а Миланковићева теорија није ни издалека исцрпена".

Захваливши се ауторима изложбе, која ће бити отворена наредна три месеца, академику Ђорђу Злоковићу и проф. др Александру Петровићу, Хајдин је набројао неке научнике из иностранства који су пружили свесрдну помоћ, као што су академик Андре Берже из Белгије, декан Грађевинског факултета из Беча, проф. др Јозеф Еберхардштајнер, проф. Џемс Флеминг из Америке и проф. Фредерик Хилген из Холандије.

Продекан Грађевинског факултета из Беча Хелмут Рехбергер је изразио задовољство што је Миланковић дипломирао и био први докторант овог факултета у његовој, три и по века, дугој историји.

"Одласком за Београд 1909. године, он није никада прекинуо тесне везе са колегема са бечког Универзитета које је посетио 43 пута, а 1955. године, само три године пре своје смрти, присуствовао је уручењу Златне дипломе", навео је Рехбергер и закључио да ова изложба заслужује да буде веома посећена.

Професор Фабрицио Антониоли, из Института ЕНЕА из Рима, који је на морском дну открио још једну изванредну потврду Миланковићеве теорије, о чему ће сутра на изложби одржати предавање, прочитао је одломак из приказа о свом открићу, у коме се подвлачи да су бројна октКрића до којих су палеоклиматолози дошли у последње време, неоспорно потврдили теоријске поставке Миланковића.

Извор: РТС