Канонска Црква неће учествовати на сабору с расколницима

Канонска Украјинска Православна Црква Московске патријаршије неће учествовати у „сабору уједињења“ чије се одржавање планира ради стварања јединствене Православне Цркве у Украјине. Ово је у интервјуу за грчко издање Ортодоксија.инфо изјавио председник Информативно-просветитељског одељења УПЦ Архиепископ нежински и прилукски Климент.

„То је апсолутно немогуће. „Оци“ овог такозваног сабора ће, како препостављамо, бити раколници, људи који су сами себе назвали свештеницима и епископима. Занимљиво је да се чак ни патријарх Вартоломеј, премда је објавио да је Филарету скинута црквена забрана, још увек није сјединио с њим око Евхаристијске Чаше,“ – рекао је архиепископ Климент.

Јерарх је истакао да се канонска Црква не може ујединити с Филаретом који ју је скоро 30 година пратио уз подршку политичара, који је клеветао њен епископат и благосиљао запоседање храмова и примену силе против верника.

Архиепископ Климент је такође истакао да после неканонског мешања Цариградске патријаршије у послове Украјинске Православне Цркве из Истамбула нису добијена никаква објашњења од званичника.

„Све што се зна о плановима Фанара за Украјину јесте краћи текст коминикеа који је написан тако да нико није схватио суштину самих одлука Синода и то су одломци реченица патријарха из недељне проповеди и малобројни интервјуи неких епископа који не заузимају кључне позиције у Цариградској патријаршији,“ – рекао је јерарх.

Што се тиче канонске Православне Цркве, „у свим њеним епархијама свештеници и мирјани изјављују да неће попустити под провокацијама и да ће живети као што су живели вековима пре тога,“ истакао је архиепископ Климент.

извор: православие.ру