Канонска посета епископа Луке парохијама у Бенелуксу

Канонска посета епископа Луке парохијама у Бенелуксу
Канонска посета епископа Луке парохијама у Бенелуксу
Канонска посета епископа Луке парохијама у Бенелуксу
Канонска посета епископа Луке парохијама у Бенелуксу

Његово Преосвештенство Епископ западноевропски г. Лука учинио је, од 3. до 18. јуна 2017. године, канонску посету парохијама у Белгији, Холандији и Луксембургу. Владика је посетио и преостала четири српска притвореника при Међународном суду правде у Хагу. 

На Задушнице, 3. јуна 2017. године, служен je парастос у Ротердаму. Сутрадан, у недељу, 4. јуна 2017. године, на славу храма Свете Тројице епископ Лука је началствовао светом Литургијом. Саслуживали су архимандрит Јустин (Јеремић), протојереји Велизар Ракић и Милан Живановић из Антверпена, јереј Јован Билбија из парохије еменске, као и ротердамски свештеници протојереј Војислав Билбија и јереј Горан Ковачевић уз четири ђакона.

На Духовски понедељак, 5. јуна 2017. године, владика Лука је посетио, у пратњи архимандрита Јустина Јеремића и проте Војислава Билбије, српске притворенике при Хашком међународном суду. 

Од 7. до 10. јуна 2017. године на новоотвореној Православној катедри за пастирскe студије при Фраје Универзитету у Амстердаму (Vrije Universiteit Amsterdam) одржано је богословско саветовање на којем је, поред двадесетак других православних теолога, учествовао и Епископ западноамерички г. Максим, професор Православног богословског факултета Универзитета у Београду. Том приликом су са управом ове катедре разматрани видови сарадње са Епархијом западноевропском нарочито у погледу пастирског рада са болесницима и затвореницима српског порекла у Холандији.

На празник Свих светих, у недељу 11. јуна 2017. године, епископ Максим је богослужио у амстердамској парохији Светог Николе у Зандаму уз саслужење протојереја Перана Бошковића из Љубљане. 

Епископ Лука је 11. јуна 2017. године богослужио у Луксембургу поводом славе храма Светих цара Константина и царице Јелене. Саслуживали су протопрезвитер Панајотис Мосхонас, секретар Грчке Митрополије за Бенелукс, старешина храма протојереј Зоран Радивојевић и архимандрит Јустин Јеремић. 

У суботу и недељу, 17. и 18. јуна 2017. године, сусреле су се делегације Епархије западноевропске Српске Православне Цркве и Архиепископије бриселско-хашке Московске Патријаршије, са архиепископом Симоном на челу. Разматрана је могућност сарадње приликом куповине храма у граду Најмегену на југоистоку Холандије, који српска и руска парохија тренутно заједнички изнајмљују.

Извор: Епархија западноевропска