Канонска посета Епископа Максима Колораду

У недељу Св. Богоотаца 10. Јануара 2010, на празник 20.000 миченика Никомидијских, Његово Преосвештенство Епископ Максим је посетио државу Колорадо и њену парохију Св. Јована Крститеља. Ова посета је била утолико значајнија и радоснија јер су Епископа Максима дочекали верници две православне парохије Св. Јована и Св. Германа Аљашког (америчке православне цркве).

Светом Владици у току Архијерејске Литургије прислуживали су свештеници Радован Петровић и Јован Армстронг. После прочитаног Јеванђеља, Владика Максим се обратио народу са поучним речима љубави, мира и радости које карактеришу ове Божићно-Богојављенске празнике. Храм св. Германа је био препун верног народа из обе парохије све укупно 119 одлраслих и 28 омладине и деце (од тога 61 одраслих и 15 омладине из парохије св. Јована). На крају Свете Литургије свештеник Јован Армстронг је изразио захвалност Његовом Преосвештенству на посети и спасоносним речима поуке. Такође, отац Радован Петровић је захвалио Епископу Максиму на неугасивој архипастирској пажњи и љубави коју указује према верницима у Колораду као и парохији св. Германа која већ неколико година уступа своје просторије парохији св. Јована на коришћење. Новоизабрани црквени Одбор парохије Св. Јована Крститеља је положио заклетву пред својим Архијерејом који им је пожелео плодан рад у Новој Години.

Парохија Св. Јована и вредне парохијанке приредиле су богату трпезу љубави у част доласка Владике Максима у Колорадо. После ручка Владика је одржао кратак састанак са Одбором цркве где је упознат са важним догађајима из 2009 године као и о плановима реновирања цркве у 2010 години. Владика је са нестрпљењем чекао моменат да види прву Српску православну цркву у Колораду. После састанка Владика је са Одбором и свештеником обишао цркву где је отпеван тропар Божића и Св. Јована. Код цркве је припремљено мало послужење и кафа. Владика је замолио Одбор цркве и свештеника да буду неуморни и вредни и да што пре реновирају цркву и ставе у богослужбену употребу. Претпоставка црквеног Одбора је да би црква могла бити спремна за свечано Архијерејско освећење око празника Пасхе. Еписком Максим је био врло задовољан новом црквом и планираним радовима, као и посетом Колораду. Пре одласка на аеродром Владика је посетио породицу Вуковић из Ауроре.

Јереј Радован Петровић

Извор: Епархија западноамеричка