Канонска посета и Света Литургија у Саратоги

Слава Саратога Парохија Светог Архангела Михаила у Саратоги прославила је своју славу у недељу, 18. новембра 2007. године. Светом Литургијом је началствовао Епископ западноамерички Г. Максим коме је ово била четврта посета Саратоги. Саслуживали су свештеници: Слободан Јовић (домаћи парох), Василије Цвијановић, јеромонах Јован, Ђурица Гордић, са ђаконима Ненадом Радаковићем и Јованом Станојевићем.

Парохија Саратога У својој беседи Епископ Г. Максим је говорио на тему јеванђелског одељка прочитаног тога дана о Милостивом Самарјанину. Он је такође поздравио присутни народ у име Епископа Г. Лонгина. Парохија у Саратоги (залив Сан Франциска) основана је 1960. године од стране верника овога краја са благословом Епископа Г. Дионисија, тадашњег америчког-канадског. Парохија није имала храм до 1963. године када је сазидана хала, а 1968. изграђена је школа која и данас служи као привремени храм. Парохијски дом је изграђен исте године. Године 2000. по постављењу свештеника Слободана Јовића, дошло је до спајања двеју парохија, парохије Светог Саве у Купертину и парохије Светог Архангела Михаила у Саратоги (по благослову Епископа Г. Јована и Г. Лонгина) и преноса имовине прве на другу, после чега је парохија у Купертину и угашена. Иначе, ова парохија се нада коначном одобрењу за изградњу нове цркве. Ова заједница је обезбедила потребну документацију за нови храм на Авенији Aлендејл, па се после досадашњих јавних саслушања очекује коначна дозвола.

Молитве и подршка овој црквеној заједници су у овом тренутку оно најпотребније како од епископата, тако и свештенства и народа.

Извор: Епархија западно-америчка