Капела Свете Варваре у руднику Сасе

Капела Свете Варваре у руднику Сасе
Капела Свете Варваре у руднику Сасе
Капела Свете Варваре у руднику Сасе
Капела Свете Варваре у руднику Сасе

Сасе - рудник олова, цинка и сребра у Општини Сребреница познат је још из средњег века. Назив Сасе добрио је, вероватно, по Сасима који су бежећи из Свете Кијевске Русије од молгонских татара склонили се у средњовековну Рашку краљева Уроша, Драгутина и Милутина. Управо они су покренули рударску делатност у данашњим Сасама. Богу хвала, рудник и данас ради пуним капацитетом.

Управа рудника је одлучила и подигла једну спомен капелу свим пострадали рударима како у ратовима тако и у самом руднику. Капела је посвећена Светој великомученици Варвари, молитвеној заштитиници рудара, односно крсној слави рударског еснафа.

На путу за манастир Сасе, који је у непосредној близини рудника Сасе, Његово Високопреосвештенство г. Хризостом, Митрополит дабробосански, са пратњом појетио је 18. октобра 2019. године рудник Сасе и у разговору са генералним директором рудника  упознао се са стањем у руднику, тешком животу рудара, али и њиховом подвигу да подигну минијатурну копију потопљене цркве манастира Грачанице код Ваљева.

У разговору је договорен и термин освећења те предивне и јединствене капеле Свете Варваре у Српској Православној Цркви. Освећење ће бити обављена на дан успомене Свете великомученице Варваре, 17. децембра 2019. године.

Извор: Митрополија дабробосанска