Капела Светог Јована Владимира у бјелопољском затвору

Капела која је отворена у згради бјелопољског затвора прије више од годину дана служи као духовно уточиште затвореника и притворених лица који су осуђени због кривичних дјела или чекају на изрицање пресуде. У капели се служе Литургије за затворенике православне вјероисповијести, али се и крштавају они који су се у затвору вратили вјери.

Према ријечима старјешине цркве, протојереја-ставрофора Дарка Пејића, долазак у капелу је од велике важности за поједине становнике ове бјелопољске установе. Долазак у адаптирану цркву, по његовим ријечима, утиче да они који су се у прошлости огријешили о закон „дођу себи“ и пронађу свој животни пут и смисао тог пута. -Црква им у томе помаже - да доживе морални и духовни препород и да одавде пођу себи и својој породици као нови, рекао је Пејић.

Он појашњава да је Црквена општина Бијело Поље, у циљу да помогне и допре до сваког парохијана и вјерника, успјела да у сарадњи са затвором опреми једну просторију, која је претворена у капелу и која је посвећена Светом Јовану Владимиру. Како је казао Пејић, на Бадњи дан се навршила година од када се служе свете литургије, причешћују затвореници. -Имали смо и случајеве крштења, додаје он. Пејић појашњава да је затвореницима на располагању и библиотека са око 500 наслова.

-Ми смо опремили у затвору и једну лијепу библиотеку која има 500 наслова, гдје је затвореницима на располагању духовна књижевност, од Светог писма, па до свега гдје се говори о свијетлим примјерима како се човјек може промијенити, односно, како промијенити своје навике и вратити се ономе за шта је створен. Прославили смо у затвору други Божић, уз наду да ћемо са руководством ове затворске јединице и даље одлично сарађивати, поручио је он.

Пејић додаје да је зграда затвора, која је грађена половином прошлог вијека, попримила нову физиономију по многим основама, а да је претварањем једне просторије у капелу, промијенила и свој дух. Он је поручио да је жеља да у тој згради буде што мање људи, али да се омогући онима који ипак дођу и ко­ји морају одужити своју казну, „у њој нађу пут повратка себи, Богу и свом роду“. -Притворени и затворени људи имају право на вјероисповијест и то право им је на овај начин непосредно ближе, рекао је Пејић. Ово је први пут да једини затвор на сјеверу државе добије просторију за вјерску службу. Пејић се нада се да ће након што су то учинили у затвору успјети да капелу изграде и у бјелопољској Општој болници, која је смјештена у насељу Медановићи.

-Капелу би требало отворити за молитву, како би пацијенти имали гдје да дођу, да се служи света Литургија и причесте болесници. И не само они, већ и станари из комшијског Дома за стара лица. Све је лакше са Божјом помоћи, да наду и вјеру болеснима вратимо, у свако срце човјечије и тако им олакшамо бол и патњу. Све што радимо води ка томе да помогнемо колико је у нашој моћи, истиче Пејић. Протојереј додаје да су захваљујући помоћи манастира Острог, Епархије будимљнско-никшићке и по благослову владике Јоаникија, а уз велики труд бјелопољске Црквене општине, на чијем је челу Ранко Дамјановић, обезбијеђена средства и донације народа за опремање капеле. Пејић наводи да посебну захвалност дугују Саву Лукићу, чија је фирма „Унипред“ донирала плочице и лијепак.

Пејић наводи да је Црквена општина Бијело Поље у прошлој години успјела да помогне изградњу двије куће за двије породице које се налазе у изузетно тешкој животној ситуацији. -То је кућа за породицу Јелић, којима је стара кућа изгорела, као и кућа породице Тврдишић, који имају деветоро дјеце. Успјели смо да им створимо кров над главом и надамо се макар мало им олакшали тежак живот, закључио је Пејић.

преузето са www.dan.co.me

Извор: Епархиј будимљанско-никшићка