Карабах: Стручњак види наслеђе хришћанства у опасности

Univ. Doz. Dr. Dr. h.c. Jasmine Dum-Tragut Bakk.rer.nat Jasmine Dum-Tragut,  geb. 1965, ist selbstständige Wissenschaftlerin amУ вебинару салцбуршки арменолог Дум-Трагут говори о масовном разарању у азербејџанској области Нахичеван, што би се сада могло поновити у регионима Нагорног Карабаха које је освојио Азербејџан - „Људи су очајни и пуни страха“.

У Нагорном Карабаху прети уништавање непроцењивих хришћанских културних добара. Салцбуршки арменолог Јасмина Дум-Трагут упозорила је на ово. Много цркава, манастира, споменика с уклесаним крстом и других хришћанских споменика и локалитета попут гробаља која су данас у саставу Азербејџана „не смеју бити сравњене са земљом“, рекла је Јасмина Дум-Трагут. Овде је потребна међународна акција. Наша страховања нису случајност, рекла је арменолог. Осврнула се на азербејџанску област Нахичеван, где је у последњих неколико година потпуно уништено 250 цркава, манастира и других хришћанских споменика. Постоји велика бојазан да би се ово могло поновити у областима које је Азербејџан заузео у недавном рату.

Дум-Трагут је у среду увече говорила на вебинару у коме је јасно истакла велику важност области Нагорног Карабаха (Арцаха) „за Јерменску Цркву као за цело хришћанство, заиста за сав свет“. На прилично малом простору од добрих 11.000 квадратних километара налази се око 4.000 цркава, манастира и других хришћанских локалитета, од којих су неки древни, од непроцењиве културне и духовне вредности. Најстарије цркве и манастири датирају још из 4. века.

Споразумом од 10. новембра 2020. завршен је рат Јерменије и Азербејџана око Нагорног Карабаха, који је избио 27. септембра. Према њему, Јерменија губи власту над скоро свим областима око Нагорног Карабаха. Отприлике половина Нагорног Карабаха такође потпада под Азербејџан. Руски мировњаци би требало да осигурају спровођење споразума.

У оним деловима који су изгубљени за Јермене, постоје важне цркве, као што су саборна црква у граду Шуши или манастир Дадиванк, „срце јерменског хришћанства“, казала је  Дум-Трагут. На пример, до 25. новембра 2020. Јерменија је Азербејџану морала да уступи манастирски комплекс Дадиванк. Неколико дана раније, небројени Јермени су долазили у манастир да се поново помоле и опросте. Уприличена су и нека венчања. „Људи су очајни и уплашени“, рекла је  Јасмина Дум-Трагут. Нико не зна да ли ће се икада моћи вратити и како ће се ствари даље  одвијати.

Према споразуму, манастир Дадиванк или саборну цркву у  Шуши чували би руски војници и због тога би били безбедни у блиској будућности. Али има много цркава и манастира у удаљеним областима, „и нико их не чува“, рекла је Дум-Трагут изражавајући озбиљан страх. У сваком случају, бол Јермена је невероватно дубок.

И то с правом: Као што је арменолог даље известила, само неколико дана након примирја, јерменска имена многих цркава и манастира више се не могу наћи на Интернету. Међународни медији такође извештавају о видео записима на којима се азербејџански војници виде како снимају док оштећују цркву. Катедрала у Шушију није додуше уништена, али је замазана паролама.

Нагорни Карабах је хришћански од 4. века и вековима је био независни јерменски католикат. Хришћанство је преживело вишеструка освајања и страну владавину, а на крају и совјетску власт. У недавној прошлости Нагорни Карабах је био независна епархија која припада Јерменском католикату у Ечмиадзину.

Извор: Катпрес (с немачког Радомир Ракић)