Кардинал Бањаско осудио корупцију и родну теорију

Отварајући  23. марта 2015. године заседање Сталнога бискупскога већа Италијанске бискупске конференције, кардинал Анђело Бањаско, председник Италијанске бискупске конференције, оштро је осудио прогоне хришћана, рекавши да су „варварски и намерни“; позвао је, уз то, италијанску владу да се суочи с непоштењем и корупцијом, јер су постали „режим“; а поново је истакао право родитеља да слободно одгајају своју децу осудивши идеолошку колонизацију, односно 'родну теорију'.

Пред нама је година милости, година обраћења и проповедања, јер Христос је лице Божјега милосрђа, такође и година 'дељења' људске невоље – рекао је кардинал мислећи на ванредну Свету годину. Говорећи пак о прогонима хришћана, упитао се о могућим узроцима прогона верских мањина, посебно хришћана: мржња према Западу, безочно унутарње поравнавање рачуна или пак изазивање? Разум не може не осудити то „да се у Божје име „режу гркљани“, „варварску и намерну свирепост“; језовита застава подигнута на месту крста зацело неће моћи у срцу хришћанских мученика убити љубав према Христу – тврдио је кардинал.

Обраћајући се Европи, која својој деци омогућује борбу у редовима самозване Исламске државе, кардинал је подстиче да подробно  испита савест, јер занемаривање духовних, моралних и антрополошких вредности излаже грађане „неморалним подстицајима“. Осврћући се, пак, на стање у Италији, кардинал је 'прстом упро' у неморал и непоштење, рекавши да је то разгранати и недодирљиви „режим“: корупција загађује ваздух, трује наду, слаби моралне снаге. Против ње се сви морају борити – истакао је кардинал Бањаско.

Обраћајући се свету културе и школству, кардинал је подстакао на буђење свести пред „преплављујућом колонизацијом од стране родне теорије“, јер жели створити „флуидне“ особе које захтевају да се свака њихова жеља сматра потребом - а као плод тога – прогласи и правом. Лабораторијска манипулација није одраз воље народа: не треба се бојати, јер родитељима нико не може порицати „право на одгој њихове сопствене деце“ – упозорио је кардинал.

Извор:Vatican Radio