Кардинал Холерих о кључној улози солидарности у Европи

Председник Савета бискупских конференција земаља Европске уније (COMECE), луксембуршки надбискуп кардинал Жан-Клод Холерих у разговору за француски лист Ла Кроа 26. маја 2020. истакао је да је пандемија вируса короне показала да се мора и даље радити на европској интеграцији, преноси Катпрес.

У савладавању епидемије Ковид 19 све зависи од тогада ли је у Европи могуће солидарно деловати. У супротноме ће се јаз између најбогатијих и најсиромашнијих земаља продубити, што ће ослабити целу Еуропу, упозорава кардинал Холерих.

На почетку пандемије вируса короне Европе „као да није било”. Затварајући границе земље чланице су мислиле само на себе, што је „знатно нарушило имиџ Европе”. Криза је показала да се мора наставити са интеграцијом, иначе ће се Европа распасти, упозорио је кардинал. Не мора се све стандардизовати у здравственом сектору, али мора се зајемчити да Европа има одговарајући одговор на кризне ситуације, пошто знамо да ово неће бити и последња катастрофа коју ћемо доживети, поручио је председник овог Савета.

Говорећи о будућности, кардинал је истакао пожељност еколошког одлучивања „јер економија више не сме имати искључиви приоритет”, а истовремено је важно пазити на социјална питања. Ако људи изгубе посао због еколошких мера, окренуће се против њих. Какву год одлуку донели, она мора имати за циљ опште добро, за шта је потребна храброст и визија, поручио је кардинал Холерих.

Извор: Vaticannews.va (са енглеског Информативна служба СПЦ)