Кардинал Каспер: О разведеним браковима

Предавање Валтера кардинала Каспера пред папом и колегијумом кардинала у Риму

Осамдесетједногодишњи пензионисани немачки кардинал Валтер Каспер позвао је на радикална преумљења у погледу брачног и сексуалног морала Римокатоличке цркве. Тенор његових теза могао би гласити – једноставна инсистирања на правилима нису за људе уверљива. Библија подразумева заповести не као бреме и ограничавање слободе, него као путоказе за испуњени живот.

Кардинал Каспер је у оквиру једног предавања пред папом Фрањом и колегијумом кардинала пледирао за приступ причешћу и другобрачнима. Предавање некадашњег редовног професора догматике и некадашњег префекта Конгрегације за јединство хришћана у Ватикану (Pontificium Concilium ad Unitatem Christianorum Fovendam) изазвало је веома велики ехо. Папа Фрања га је одушевљено обасуо похвалама назвавши Касперове тезе „дубоком теологијом“. Унутар колегијума кардинала пријем је био уздржанији, а делимично и наглашено противречан.

Шта је тврдио немачки кардинал римске Курије? Потпуно искљученим држи кардинал Каспер друго венчање за живота другог брачног пара, као и једно начелно црквено решење за све случајеве.

Шта онда? За разрешења једног црквено склопљеног брака, - што извесни канонисти сматрају апсолутно немогућим - пледира  Каспер за неоходност испитивања изванправних околности, односно питања да ли је уопште дошло до „ваљаног склапања светотајинског брака“.

На путу покајања

Уколико је брачна заједница непомирљиво прекинута или уколико су једна или друга или обе брачне стране склопиле цивилни брак, у сагласности са праксом ране Цркве првих столећа и сагласно једној напомени папе Бенедикта XVI, Каспер предлаже пут измирења путем покајања. Он вели „да је постојао пут пасторалне трпељивости у духу благости и попустљивости“. То није обичан гест милосрђа, који ослобађа од покајања и преумљења, тврди Каспер.

Милосрђе и канонско право се не косе

"Уколико другобрачне спремне да приме причешће сасвим искључимо из евхаристијске заједнице, и тиме их ставимо на пут изван спасења, не стављамо ли тиме и саветотајинско устројство целокупне Цркве под знак питања? Чему и коме служи Црква и њене Свете Тајне?  Не плаћамо ли ми тиме сувише високу цену?" - пита се емеритирани немачки кардинал римске Курије. Но милосрђе не може бити стечено за јефтину цену.

Папа Фрања је замолио Каспера да одржи такво предавање у конзисторијуму, знајући да је други немачки кардинал, префект конгрегације за догматска питања (Congregatio pro doctrina fidei) Герхард Лудвиг Милер сасвим опречног мишљења.

У октобру ове године биће сазван Бискупски синод на коме ће се, између осталог, дискутовати и о питању другог брака.

Пред предстојећи Бискупски синод Ватикан је желео сазнати шта католици у свету мисле о Библији, Цркви, браку, породици, сексуалности. За ту сврху је у новембру прошле године био разаслан упитник који је, у име папе Фрање, urbi et orbi упутио надбискуп курије Лоренцо Балдисери (Lorenzo Baldisseri). Одговори на ова питања представљаће „радни инструмент“, односно „status quaestionis“, за предстојећи „ванредни синод свих бискупа“ који је папа Фрања сазвао за октобар 2014. г. Тек би одлуке овог ванредног синода требало да буду званично прихваћене или одбачене у оквиру „редовног синода бискупа“ 2015. г.

Одјеци

Минхенски кардинал Рајнхард Маркс је изјавио у конзисторијуму да је предавање кардинала Капера било "увертира" у дискусију која ће бити контраверзно и дуго вођења.

Бечки кардинал Кристоф Шенборн је изјавио у бечком црквеном листу „Недеља“ ("Der Sonntag") да је задивљен „изванредним“ и „блиставим формулацијама“ Каспера о теми предстојећег Бискупског синода којим ће се „сондирати где ципела жуља“, да би се 2015.г. приступило „званичној пасторалној оријентацији“.

Протођакон Зоран Андрић, Минхен