Кардинал Кох: Католици могу учити из Литургије источних Цркава

„Хришћанска вера се нигде тако добро не садржи као у богослужењу“, рекао је куријски кардинал Кох.

Минхен, 7. август 2013. – Према речима кардинала Курта Коха, „хришћанска вера се нигде тако добро не садржи као у богослужењу“. Отуда приликом рада на екуменском приближавању хришћанских конфесија Литургија игра одлучујућу улогу, рекао је председник Папског савета за неговање хришћанског јединства у среду у Вицбургу. Овде се до 10. августа одржава Конгрес литургичара. Кардинал саветује католицима да уче од Цркава Истока, јер се тамо Литургија не схвата као светковање заједнице, него као „космичко догађање“, извештава немачка католичка новинска агенција (КНА).

За екумену је важно преразмотрење првобитног изгледа Литургије, како је она светкована у првим хришћанским столећима, рекао је Кох. При том је указао на обнову богослужења до које је дошло у 20. веку међу католицима и протестантима.  Путем преразмотрења хришћанских почетака увиђа се да су Тада по питању богослужења постојале многе усаглашености.

Англикански теолог Паул Брандшо је указао да историчари приликом трагања за „првобитним“ обликом богослужења све више наилазе на тешкоће. Наиме, хришћански обреди на почетку историје хришћанства нису били тако једнообразни као што се досада претпостављало. Рекло би се, штавише, да их карактерише велика разнородност. Па ипак, сматра се умесним трагање за заједничким елементима.

Брандшо је при том приметио да је поредак библијских зачала (читања), који је настао у Католичкој цркви после Другог ватиканског концила (1962-1965), протеклих деценија био усвојен и од немалог броја цркава Реформације, било у целини или делимично. Уз то је на многим језицима усаглашен заједнички текст оних основних молитава као што су Оченаш и Символ вере.

Повод за одржавање конгреса у Вицбургу је  50-годишњица објављивања документа Sacrosanctum Concilium. Са овим документом су бискупи Католичке Цркве окупљени на Другом ватиканском концилу 1963. године издејствовали реформу католичког богослужења.

Извор: Катпрес