Кардинал Кох: Неопходан дијалог међу Црквама о етици

Кардинал Курт Кох, министар за екумену при Курији, председавајући Папског савета за унапређење јединства хришћана, сматра да је нејединственост у питањима етике између Римокатоличке и Евангелистичке Цркве опаснa. ”Уколико хришћанске Цркве у Европи о централним питањима живота не могу да говоре једним језиком, утолико ће хришћански глас бити све тежи”, поручио је кардинал Кох у једном заједничком интервјуу у актуелном броју аустријских црквених новина.

Отуда дијалог са Евангелистичком Црквом о различитим гледањима треба да буде интензивиран. Различита гледишта постоје код тема као што су заштита живота, породица, брак, сексуалност, посебно у контексту такозване ”родне дабате” (Gender-Debatte).

Позадина овоме је у чињеници да евангелистичке цркве одобравају венчање хомосексуалних партнера/партнерки и показују се либералним према такозваном „Gender-Mainstreaming“, којом се раздваја биолошки од социјалног пола и полази од премисе да се свако сме слободно одлучити за један пол. Римокатоличка Црква гледа на овакво гледиште критички.

Протођакон ЗА