Кардинал Мадагаскара опомиње на исламизацију своје земље

Људи из заливских држава и Пакистана „купују се“ новцем – Велика нада у Папину посету овој острвској земљи на источној обали Африке.

Новонаименовани кардинал и председавајући Мадагаскарске бискупске конференције Дезире Царахазана опомиње на ширење ислама у Мадагаскару подстицано из иностранства. „Све већа исламизација осећа се и опажа. То је права инвазија“, рекао је надбискуп трговачког и приморског града Тоамасине који ће идућег четвртка бити у Риму уздигнут у чин кардинала. Постоје планови да се подигне 2600 џамија, а у северном делу земље жене добијају новац да на улици носе бурку. Људи из заливских земаља и Пакистана купују се новцем, рекао је новонаименовани кардинал.

„У мојој бискупији свуда се подижу џамије, па и тамо где нема много муслимана“, рекао је надбискуп.  Он је забринут и због тога што многи муслимани емигрирају из Турске у Мадагаскар, “феномен који нас веома брине“.

Острвска земља Мадагаскар на источној афричкој обали спада у најсиромашније земље света. Од тачно 25 милиона становника половина њих се држи природних религија, а половина су хришћани. Око 7 процената су муслимани.

Кардинал се жали и на политичке прилике у својој земљи, а посебно на криминалитет и на препаде у градовима и по селима, па и на црквене објекте.

Кардинал Царахазана се нада Папиној посети овој земљи о којој се много говорило последњих месеци. Он је изразио мишљење да ће Папа посетити ову земљу идуће године.

Извор: Катпрес (са немачког Инфо служба СПЦ)