Кардинал Мијанмара Чарлс Бо нови председник ФАБК

Кардинал Чарлс Монг Бо, nадбискуп Јангона и први кардинал Мијанмара, изабран за новог председника Федерације азијских бискупских конференција (ФАБК) 16. новембра 2018.г.

Кардинал Чарлс Монг Бо изабран је за новог председника ове организацихе  на састанку њеног Централног одбора 16. новембра. Он ће преузети функцију 1. јануара 2019. године.

Салезијански кардинал преузима функцију од индијског кардинала Освалда Грасиаса, надбискупа Бомбаја, чији се други мандат завршава 31. децембра. Кардинал Грасиас који је раније служио као генерални секретар ФАБК између јануара и децембра 2012. године. сада је председник и Конференције католичких бискупа Индије која окупља бискупе латинског обреда у овој земљи.

Иначе, кардинал Бо је постао надбискуп Јангона 2003. г., а од 2000. до 2006. г. он је био на челу Католичке бискупске конфереције Мијанмара. Папа Фрања га је поставио за првог кардинала Мијанмара 2015. г. у Ватикану.

ФАБК окупља 19 бискупских конфереције Азије као пуноправних чланова и 8 придружних чланова. Циљ Федерације је да негује везе између својих чланова путем солидарности и заједничке одговорности за добро Цркве и друштва у Азији.

Извор: Ватикан Њуз (са енглеског Инфо служба СПЦ)