Кардинал Милер позитивно о хришћанском мученику Дитриху Бонхеферу

Префект ватиканске Конгрегације за верска питања подсећа на евангелистичког теолога и нацистичког противника који је пре 70 година уморен у конц-логору Флосенбирг.

Рим 19.03. 2015. – Префект Ватиканске конгрегације за верска питања Кардинал Герхард Лудвиг Милер високо је вредновао евангеличког теолога и нацистичког противника Дитриха Бонхефера (1906-1945) као хришћанског мученика и чврстог сведока вере. Бонхефер, кога су нацисти уморили 1945. године пред сам крај рата у концентрационом логору Флосенбирг, спада међу веома велике црквене личности, рекао је Кардинал Милер синоћ у евангеличко-лутеранској цркви у Риму. Овај евангелички пастор и теолог је храбро и јасно од самог почетка казао не другостепеним чинилацима као што су крв и раса и осудио дискриминацију и прогон Јевреја.

Бонхефер који је рано постао пацифиста, стављао је у средиште веру у Бога и сусретање са Христом, казао је Кардинал. За разлику од тзв. „немачких хришћана“, Бонхефер се залагао за повезивање хришћанских народа.

Овај теолог је сматрао да теологија није сама себи циљ, него је свагда средство за проповедање Радосне вести у додиру са људима. Због свог уверења Бонхефер је у својој 39. години положио живот и тиме постао велики узор протестантима и католицима.

Кардинал Милер, који је 1997. одбранио докторски рад на тему схватања светих тајни код евангеличких теолога, говорио је поводом 70-годишњице смрти Бонхеферове у евангеличко-лутеранској цркви у Риму.

Бонхефер спада међу најзначајније личности које су се успротивиле Хитлеру и био је камен темељац тзв. Исповедајуће цркве. Године 1941. забрањено му је да јавно говори и пише. Због своје повезаности са покретом отпора утамничен је 1943. године. Априла 9, 1945, обесили су га есесовци по личном наређењу Адолфа Хитлера.

Извор: Катпрес (превео Р. Ракић)