Кардинал Паролин о стању католика у Кини

Страдање хришћана у Кини неће се једноставно избрисати, већ управо супротно, истакaо је Папин државни секретар, кардинал Пјетро Паролин, у разговору за италијанске дневне новине „Ла Стампа“. Тиме је одговорио на забринутост некадашњег бискупа Хонг Конга, кардинала Јозефа Зена, који је отворено упозорио да Ватикан не сме склопити споразум с кинеским властима на штету католика који су верни Риму. Кардинал Зен је указао на извештај према којима је Ватикан више бискупа подземне Цркве присилио на повлачење.

Сматрам да не постоји лично гледиште с којег би неко могао искључиво просуђивати што је добро за католике у Кини – казао је кардинал Паролин наставио: Потребно нам је више смиравања и духа вере, а и више опреза и умерености како не бисмо упали у полемику која штети тој заједници и омета наду у бољу будућност. Што се кинеског режима тиче, Папин државни секретар је рекао да мисија Цркве није мењање државне структуре или владавине. Ватикану је пре свега стало до решавања проблема око постављењу бискупа. Црква не тражи ништа више него могућност да исповеда своју веру.

Света столица одржава контакт с Народном Републиком Кином од 80-их година прошлога века, напоменуо је кардинал. Притом је приступ увек био пастирски, а Рим је увек био и спреман је за конструктивни дијалог с властима у Пекингу у духу међусобног поштовања. И умировљени папа Бенедикт XVI је у свом писму кинеским католицима из 2007. године истакао да Црква није заинтересована за трајни сукоб са законитим властима.

Католици у Кини су вероватно више и снажније него било где другде знали како очувати аутентично исповедање вере упркос тешкоћама и патњама, тако што су чврсто пристајали на заједништво са Светим Оцем. Темељни циљ дијалога је да се сачува заједништво у Цркви, у светлу аутентичног предања и сталне црквене дисциплине, казао је кардинал Пјетро Паролин истакавши да је намера Свете столице  да доприноси животу Католичке Цркве у Кини, добру кинеског народа и миру у свету – казао је на крају кардинал Пјетро Паролин.

Извор: Vatican News (превод: Информативна служба СПЦ)