Кардинал Пуљић: Папа се неће изјашњавати о Међугорју

Надбискуп врхбосански пред предстојећу Папину посету Сарајеву 6. јуна 2015.

Сарајево, 17.5.2015. Папа Фрања неће посетити Међугорје, нити ће се о њему изјашњавати. Ово је изјавио сарајевски кардинал Винко Пуљић на конференцији за штампу пред Папину посету 6. јуна.  Кардинал се, уствари, осврнуо на питање који став Ватикан има према Међугорју, где се, наводно, већ 33 године јавља  Богородица.

„О томе не могу ништа рећи, пошто сам као члан Истражне комисије у обавези на ћутање“, казао је Његова Узоритост кардинал. Рад Комисије је окончан, и са њеним досијеом мора се позабавити  Конгрегација за догматска питања. Потом ће се лично Папа изјаснити о Међугорју.

Папа Фрања долази у Сарајево 6. јуна, па се кардинал нада да ће барем 50.000 поклоника допутовати у Босну из суседних држава. 

Ватиканска комисија је у марту 2010. г., по налогу Конгрегације за догматска питања, започела са испитивањима овог до тада црквено непризнатог поклоничког места. У средишту рада Комисије нису била јављања „Госпе“, него колико се та јављања одражавају на духовни живот посетилаца Међугорја. Иначе, сама Бискупска конференција БиХ се држала уздржано по овом феномену и није званично препоручивала посете. Провере истинитости јављања Матере Божје окончане су у јануару 2014. године. Налази Комисије су прослеђени Комисији за догматска питања на разраду.

Јављања Богородице у Међугорју отпочела су 24. јуна 1981. г. Извештава се да је тада шесторо деце видело „Госпу“ док су чувала овце. Према сведочењима виделаца, она се од тада јавља прилично често.

Извор: Катпрес (Р.Ракић)