Кардинал Пуљић: Папа ће извући земљу из међународног заборава

Планирана посета Његове Светости Папа Фрање Сарајеву 6. јуна стоји у знаку мира у Босни и Херцеговини и ојачаће опстанак католика у овој земљи, изјавио је надбискуп сарајевски, кардинал Винко Пуљић, у четвртак у интервјуу датом аустријској католичкој новинској агенцији КатПрес. И после 20 година од грађанског рата у овој земљи недостају равноправност народа и грађанско-правна уређеност, рекао је кардинал.

Понтифекс родом из Аргентине допринеће озбиљном напору ка решењу оваквих питања и „он ће извући Босну и Херцеговину из заборава међународне заједнице“.

Већ најавом своје визите Папа је дигао из „анонимности“ Босну и Херцеговину и ојачао интересовање моћника овога света да се заинтересују за стабилност земље. Пуљић: „Овој земљи и овој држави потребна је позитивна енергија из разлога што средства информисања пишу о њој само негативно и тиме растужују обичног човека. Посебно за ову категорију људи папа Фрања има посебно срце. И његово ангажовање биће прихваћено од свих  вероисповести и религија: „И муслимани се радују папи Фрањи и у њему виде истинског поклоника мира и саживота“, казао је кардинал.

Крајем 1995. године склопљени Дејтонски споразум говори, додуше, о равноправности, али он још није остварен у свему, изјавио је Пуљић. Како данас у Босни изгледа, политика се изграђујена штету малих и слабих. У ове посебно спадају католици којих је пре грађанског рата било 830.000, а данас једва 430.000. Да би сви они добили осећај безбедности и поверења, морали би се коначно остварити равноправност и верска слобода.

Његова узоритост Кардинал је посебно указао на тешкоће око грађевинских дозвола: „У Сарајеву смо чекали 12 година да бисмо добили дозволу за градњу цркве на нашој црквеној локацији. Код других религија то се добија без даљег“, истакао је Кардинал. Па и међународни представници у Босни остају глуви на такву неравноправност. Док локалне власти продају црквену имовину или је уништавају, Црква и даље чека на повраћај њених непокретности које су углавном комунисти конфисковали.

У овом контексту Кардинал је нагласио значај дијалога на чему раде верски великодостојници својим непрестаним контактима, а који су постојали и у рату, каже сарајевски надбискуп. После 1995. у Сарајеву је основано Међурелигијско вијеће које сачињавају муслимани, православни, римокатолици и Јевреји, с тим да се председник мења сваке године. Између осталог, ово Вијеће организује богословске скупове. „Надам се да на путу дијалога можемо много учинити, мада се на томе и даље мора много радити,“ закључио је Његова узоритост Кардинал.

Извор: Катпрес (обрада Р.Ракић)