Кардинал Шенборн: Дијалог с муслиманима је једини пут

For Cardinal Schönborn, Apostasy is Part of Religious Freedom -  FSSPX.Actualités / FSSPX.NewsАустријски кардинал Кристоф Шенборн сматра да је дијалог са муслиманима неопходан упркос нападу у Бечу. Критичари таквог разговора саматрају да је нада у јединство међу религијама наивна и сањалачка. „Не мислим тако“, рекао је бечки надбискуп италијанском часопису „Фамилиа Кристиана“ (издање од четвртка). Међутим, напредак се постиже „малим корацима“.

После напада 2. новембра 2020, Католичка Црква у Бечу је затражила "једноставан одговор" заједничким молитвеним окупљањима муслимана, Јевреја и хришћанских заједница. „То је пут, не видим ниједног другог“, рекао је Шенборн.

Папа Фрања својом најновијом енцикликом "Фратели тути" врло добро обрађује питања толеранције, братства и коегзистенције религија, рекао је кардинал. Шенборн је „Документ о братству свих људи“, који су потписали пап Фрања и египатски велики имам Ахмад Ал-Тајеб у Абу Дабију 2019, назвао „поруком наде“. Чак и пре Фрање, многи други религијски учитељи у историји веровали су у мир између верских заједница, нагласио је кардинал.

Чинови насиља попут оног у Бечу, где је исламистички починитељ пуцао на четири особе, такође су захтевали тренутак размишљања, Шенборн је наставио: „Морамо се запитати шта нам говоре ови млади људи који се радикализују. Какав изазов представљају за друштво? А за религије? За хришћане и муслимане? Морамо се запитати о овоме заједно."

Извор: Катпрес