Кардинал Шенборн: Стање са Црквом у Украјини „трагично“

Надбискуп бечки кардинал Кристоф Шенборн сматра да је међуцрквени сукоб у Украјини трагичан. Он зна за историјски веома уске односе између Русије и Украјине и за велики значај који Украјина има за Руску Православну Цркву и колико дубока рана је настала у Цркви. Ово је изјавио угледни кардинал у божићном интервјуу за медије Бечке надбискупије. На вест о проглашењу нове Цркве он  је заплакао.

С друге стране, он осуђује западне земље које су подстицале Украјину да се такорећи непријатељски понаша према Русији, јер, по његовом мишљењу, Украјина би требала да буде „мост између Русије и Запада“. Наравно, кардинал не зна за решење овога спора, па се моли да Бог пронађе пут да се он разреши.

И за Католичку Цркву је садашње црквено стање тешко. „Како треба да се Ватикан односи према новој аутокефалној Православној Цркву у Украјини? Ако је призна, доћи ће у сукоб са Московском Патријаршијом, а ако то не учини, имаће сукоб са Васељенском Патријаршијом.“ При овоме, кардинал сматра да се овај сукоб могао избећи.

Извор: Катпрес (са немачког Инфо служба СПЦ)