Катихуменат и света тајна крштења

Катихуменат и света тајна крштења
Катихуменат и света тајна крштења
Катихуменат и света тајна крштења
Катихуменат и света тајна крштења

У сриједу, 6. априла 2016. године, у просторијама Српског културног друштва Просвјета у Загребу одржано је треће у низу предавање у оквиру Великопосног циклуса 2016. године Господње. Предавање је одржао пречасни јереј Данијел Николић, парох грубишнопољски, а тема његовог излагања је била Катихуменат и света тајна крштења.

У свом четрдесетпетоминутном излагању отац Данијел је заинтересованим слушаоцима говорио о Светој тајни крштења као новом рођењу, као догађају којим човјек умире за греховни живот и васкрсава у нови, преображени, духовни живот. У уводном дијелу указао је на старозавјетне догађаје који су праслика новозавјетног крштења, а потом већи дио свог веома интересантног излагања посветио објашњавању праксе старе Цркве у којој се крштење није вршило свакодневно, по потреби оних који желе да се крсте (осим у посебним случајевима), већ само за веће празнике, а нарочито за Пасху. Крштењу су претходили дани и мјесеци оглашења (катихумената), када су они који су се припремали за крштење долазили у храм и слушали бесједе свештенослужитеља који су их упућивали у Тајну и разоткривали смисао хришћанског живота.

Да је отац Данијел динамичним предавањем успио да заинтересује публику на најбољи начин показују питања која су усљедила: о пракси крштења дјеце и одраслих, о крштавању погружавањем и/или обливањем, о оглашенима, о катихуменату данас итд. Јереј Данијел Николић је парох у Грубишном пољу. Уз редовне парохијске обавезе, прошле године обранио је мастер рад на Православном богословском факултету у Београду. Овом приликом најављено је наредно предавање Великопосног циклуса у сриједу, 14. априла 2016. године, које ће одржати јереј Раде Деспотовић, парох у Љубљани.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска