Католичка академија у Минхену о ”Исламској држави”

Тренутно највећи светски ризик угрожавања мира представља терористичка организација, самозвана”Исламска држава” (Islamic State of Iraq and the Levant, ISIL), која својим монструозним оргијама насиља тежи широким и амбициозним циљевима. Који су то циљеви и о којим структурама је реч у овој терористичкој организацији анализирали су 12.4.2016. професор политичких наука Херфрид Минклер из Берлина и исламолог Хамидех Мохагеги из Падерборна. У присуству око  500 учесника и проминентних гостију из ресора политике, полиције, армије и Цркве, најпре су изнета два реферата и настављено са дискусијом у пленуму.

Из изложених реферата стиче се утисак да је ”Исламска држава” тренутно у дефанзиви, али да јој и даље притичу средства са извора нафте, као и новац од пљачке, трговине белим робљем, шверцовањем уметничких артефаката, што све чини финансијску базу ове злогласне банде, која остаје деструктивна политичка сила. Драконска бруталност закона ”шарије” и стриктна правила вахабитског ислама чине ову терористичку организацију узором и у Африци и Азији за дејствовање банде назване ”Боко Харам”.

Ексцеси насиља, масакри и атентати у Паризу и Бриселу показују да делокруг ове организације узима транснационалне димензије глобалистичког тероризма. О таквим стратегијама суицидалних џихадиста је живо расправљано и дискутовано, као и могућим путевима политичког решења овог проблема у интернационалним размерама, тј. о политичкој улози Америке, Русије и Европе у пацификацији Леванта.

Протођакон Зоран Андрић