Католички бискупи Аустрије o Реформацији и Лутеру

Реформација је, при свем јаду и неправди коју су католички и протестантски хришћани узајамно једни другима нанели, донела и за католичке хришћане позитивне аспекте. Утолико се може и Реформацији у начелу и Мартину Лутеру посебно бити захвалан. Ово истичу двојица аустријских бискупа Бено Елбс и Манфред Шојер у једном аудио-приогу на официјелној веб страници Евангелистичке цркве у Аустрији поводом јубилеја Реформације (www.evangelisch-sein.at).

Мартин Лутер је био човек одважне речи, који и под претњом по живот није поклекао да каже оно што мисли, вели бискуп Фелдкирха Бено Елбс. При томе је Лутер промашио мету и многе људе повредио. Католичка Црква је у ширем смислу од тога имала користи, будући да је он Библију и веру поставио у центар Цркве. То је и Католичку Цркву обогатило, додаје бискуп Елбс.

Бискуп Линца Манфред Шојер је Лутера означио сведоком вере. О његовом делу, вели овај бискуп, треба судити да ли је оно приводило Христу или одводило од њега. Биланс је у сваком случају позитиван, истиче бискуп Шојер.

Мартин Лутер је сведок Јеванђеља и један обновитељ вере и проповедник Исуса Христа, наглашава бисклуп  Линца који је у Аустријској бискупској конференцији референт за питања екумене. Истовремено овај бискуп са суптилним цинизмом додаје да Лутер извесно није био изумитељ толерантности.

Католичка Црква може да има користи од стране Евангелистичке цркве, могао би гласити наглашени фацит свечане поруке двојице аустријских бискупа.

протојереј Зоран Андрић, Минхен