Католички бискупи у САД подржавају Папин став против смртне казне

Папина осуда смртне казне наилази на широку подршку у Католичкој Цркви у САД. Истакнута монахиња Хелена Приџејн, која већ годинама води кампању против смртне казне, изјавила је, према писању медија у петак, да је „пресрећна и дубоко захвална“ што долази до промене у учењу Катихизиса. Тако је папа „затворио последњи постојећи јаз у социјалном учењу Цркве“. Из овог разлога она је  преко Твитера одмах позвала гувернера католика Небраске Пита Рикетса да не изврши смртну казну заказану за 14. август, што би иначе била прва егзекуција после 21 годину у овој америчкој савезној држави.

До сада су се заговорници смртне казне могли позивати на одредбу у Катихизису Католичке Цркве. Овде је речено да Црква не искључује смртну казну под одређеним условима, ако би то био једини начин да се заштити људе од агресора. Напротв, у одредби која се сада наводи, смртна казна је „неприхватљива зато што нарушава светост и достојанство људске личбост“. Црква се дакле „одлучно“ залаже за укидање смртне казне широм света.

Једна уредница Catholic Mobilizing Network у Вашингтону поздравлао је промену става као "појашњење преосталих подвојености у учењу Цркве против смртне казне". Она вели да је папа Фрања потресао тектонске плоче учења о моралу. „Нема оправдања за погубљење човека“.

У Њујорку, католик гувернер ове државе  Ендрју Кјуомо изразио је своју подршку промени учења  у Катихизису. У знак солидарности са папом Фрањом, он ће подржати закон којим се смртна казна у Њујорку укида. "Ово је ружна ставка у нашој историји коју ћемо избрисати.“

Извор: катпрес (с немачког Инфо служба)