Католици и протестанти славе Васкрс

Католици, протестанти, англиканци и бројне мање цркве прослављају Васкрсење Исуса Христа, празник који симболизује победу живота над смрћу. Васкрс је највећи хришћански празник јер суштина хришћанског учења означава Христово васкрсење из мртвих. Београдски надбискуп Станислав Хочевар предводио је васкршње богослужење у цркви Криста Краља. Богослужењу је присуствовао градски менаџер Горан Весић.

Надбискуп Хочевар критиковао је у посланици потрошачко друштво и пожелео да у празничним данима васкрли Господ пробуди у свима глад и жеђ за праведношћу да би се што више поштовало достојанство сваке особе. Он је нагласио да је данашњи менталитет плод тираније парцијализованог живота и да се тај менталитет родио из свакодневице у којој набављамо мноштво ствари на којима пише "узми и баци", те да то утиче и на наше ставове о животу.

-Данас мислимо да је могуће на свим подручјима само узимати и бацати! Често нам и медији стварају такво виђење да је могуће узимати како се коме свиђа, а потом бацати или одбацивати - онако како се коме прохте, навео је nadbiskup Хочевар у посланици.

Како је рекао Исус је показао и доказао вредности живота, да свако људско биће, свака породица, све националне заједнице и друштвено-политичке институције имају своје достојанство.

Извор: РТС