Католикос свих Јермена примио председницу Народне скупштине Србије

У Светом Ечмиадзину, 9. фебруара 2016. године, Његова Светост Карекин II, Врховни Патријарх и Католикос свих Јермена, примио је председницу Народне скупштине Републике Србије Мају Гојковић и њену делегацију. Са њом је био и потпредседник Народне скупштине Републике Јерменије г. Едвард Шармазанов.

Његова Светост је поздравио госте и приметио са задовољством да због реципрочних посета на високом државном нивоу, пријатељски односи између двају народа постају све ближи. Католикос свих Јермена је излагао и о јерменској заједници која је установљена у Србији у древно време и о историјским јерменско-српским везама.

Овим поводом је Његова Светост изразио захвалност српском народу на помоћи коју пружио Јерменима током катастрофалног земљотреса 1988. године. Патријарх је исто тако говорио и о постојећим топлим односима и сарадњи између Јерменске Апостолске и Српске Православне Цркве.

Маја Гојковић је излагала о историјској прошлој и садашњој сарадњи између двају народа. Такође је истакла важност васељенских односа између двеју Цркава, приметивши да Црква игра битну улогу у животу друштва.

Током састанка,они су такође дискутовали о изазовима са којима се земље суочавају и о подршци Цркава у њиховом превазилажењу. У вези са овим Његова Светост потврдио је да су јерменски и српски народ, који исповедају исте хришћанске вредности, преживели све недаће током векова са надом и вером, и остваривали су своје жеље и неговали снове кроз оптимистички хришћански дух.

Његова Светост је упутио братске поздраве Патријарх српском Иринеју.

Састанку је присуствовао Његово Високопреосвештенство Архиепископ Нејтан Ховханисјан, директор Одељења за спољне послове и протокол.

Извор: Public Radio of Armenia (превод Информативне службе СПЦ)