Келн прославља Три мудраца

Пре 850 година су мошти светих Трију мудраца стигле у Келн. Црква и држава обележавају тај јубилеј многобројним свечаностима до јула 2015. г.

Вишебројним јубиларним светковинама – изложбама, предавањима, богослужењима – биће обележена јубиларна година преноса светих моштију Трију мудраца у Келн пре 850 година.

„Штедро даровани“ ("Reich beschenkt") је мото свих јубиларних манифестација. „Штедро даровани“ има вишестепену семантику. Штедро су даровали Каспар, Мелхиор и Балтазар Богомладенца Исуса у витлејемској стаји. Штедро даровани су се Тројица мудраца вратили својим кућама. Штедро дарован је и сам град Келн, који је постао место поклоњења благодарећи коме је и његова привреда почела да цвета. И данас Келн има добит од рекепоклоника и туриста који посећују катедралу у Келну и ковчег у коме су похрањене реликвије Тројице Мудраца.

Дан јубилеја је зацело 23. јул 2014. На тај дан су давне 1164. г. свете мошти доспеле у Келн. Тога дана ће у катедрали у Келну бити служено више богослужења. Но многе свечаности још предстоје од јесени ове године, а које ће потрајати до јула 2015. г., саопштава декан ове катедрале непоновљиве мајестетичности и грандиозности у сакралној архитектури Запада.

Многи музеји ће посветити специјалне изложбе овом јубилеју – трезор келнске катедрале, дијецезални музеј Колумба и музеј Шнитген.

Очекују се и многа додатна ходочашћа светим моштима Трију мудараца у овој јубиларној години.

Протођакон Зоран Андрић, Минхен