Кенија легализује полигамију

У Кенији се дозвољава да мушкарци могу имати више жена истовремено. Председник државе Ухуру Кенијата потписао је у уторак такав закон, јавља BBC.

Иначе, о овом законском предлогу је вођена оштра расправа. Представници Цркава, међу којима и Римокатоличке, изјаснили су се против предлога, а и једна група чланица Парламента критиковале су нацрт закона пошто се огрешује о равноправност мушкарца и жене. Наиме, мушкарац сам може одлучити хоће ли узети још неку жену, а уз то, и постојеће супруге не морају се питати за сагласност.

Међутим, и пре доношења ове регулативе, неке етничке групе ове источноафричке државе практиковале су полигамију. Отуда су законодавци наглашавали да се овој постојећој пракси само даје правни оквир. Притом се наводи да је осамнаест година најнижа старосна граница за ступање у брак.

У исламу, којем у Кенији припада 11% становништва, мушкарцима се дозвољава да истовремено имају четири супруге. У свим већински муслиманским земљама, осим Туниса, Турске и земаља из некадашњег Совјетског Савеза, полигамија је легална и практикује се.

Најчешће се проводи у западној Африци међу муслиманима и у неколико арапских држава. У другим претежно исламским регионима мање је честа.

Извор: Катпрес