Кијевска духовна академија у именима

Кијевска духовна академија у именима
Кијевска духовна академија у именима
Кијевска духовна академија у именима
Кијевска духовна академија у именима

У црквеној сали Староакадемског корпуса Народног универзитета Кијев-Моглина Академије, обављено је представљање енциклопедије Кијевска  духовна академија у именима. Догађају су присуствовали почасни председник Националног универзитета Кијево-Могилине Академије В.С. Брјуховецки, председник те Академије А.А. Мелешевич, декан Факултета хуманистичких наука М.Л. Ткачук, директорка Института за филологију и новинарство Таврическог националног университа „Вернадски“ С.А. Кузмина, заменик декана Филозофског факултета кијевског Националног универзитета „Тарас Шевченко“ С.В. Руденко, наставници и студенти Кијево-Могилине  Академије, као и м нолги гости.

Са благословом ректора Кијевске духовне академије и Семинарије Митрополита бориспољског и броварског Антонија, приказу су присуствовали проректор за научни и богословски рад Академије проф. В.В. Бурега и секретар Академског савета протојереј Василије Јаковчук. У свом говору В. Бурега је рекао: -Рад на овој енциклопедији је био посебан доживљај са професионалцима колегама на високом нивоу. И ниво организације рада, и научни стандарди и високо професионално опредељење - све нас је ово веома мотивисало.

Енциклопедија сажима прву савремену научну реконструкцију и анализу Кијевске духовне академије кроз призму проучавање живота и рада њених истакнутих професора и ученика. Публикација је посвећена 400-годишњици Кијевске Могилине Академије, чији је наследник за Кијевска духовна академија.

Само два тома енциклопедије садрже око 650 пуних биографских јединица, заснованих на проучавању извора из архива и библиотека у Украјини, Русији, Србији, Пољској, Чешкој, Бугарској и у другим земљама. Сваки чланак садржи детаљан архивске и библиографске апарат. На страницама енциклопедији изложен је јединствени фотоилустративни материјал. У првом тому енциклопедији, поред биографских текстова, налази се изванредна студија о Кијевској духовној академији из пера М.Л. Ткачук.

На крају другог тома налази се осам житија канонизованих црквених великодостојника из реда професора и дипломираних студената ове академије, митрополита  кијевских, ректора и професора,

Извор: Кијевска Духовна Академија / Патриархиа.ру (с руског Информативна служба СПЦ)