Киликијски Католикат обнавио захтев за повртаак историјског верског центра у Киликији

По налогу Његове Светости Арама I, 30. јула 2019. године правни тим јерменског Киликијског Католиката покренуо је судски спор код 2. Козањског суда првог степена против Општине Козан и Турске државне благајне у циљу повратка манастира и Саборне цркве Свете Софије, историјског центра Киликијског Католиката Јерменске Цркве од 1297. године.

Све ово сходно одлуци Европског суда за људска права из 2017. године који је пресудио о потраживању Католиката из 2015. године и наредио турским властима да морају разматрати предмет још једном пред турским судом како би се испунио њихов захтев пре него што се покрене случај пред Европским судом. У тренутној пријави, која прати првобитно потраживање које је предато 2015. године, Његова Светост Арам I тражи да имовина у питању треба да буде регистрована на име „манастира Сис, Верског центра у власништву јерменског Киликијског Католиката“ и да се мора одмах вратити законском власнику.

Суд још није одлучио о датуму претресања. Ако турски судови даду негативан одговор, Католикат ће поново поднети потраживање пред Европским судом за људска права.

Извор: ОСА (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)