Кина постаје највећа хришћанска нација

Број хришћана у Кини константно расте, па је врло могуће да ће до 2030. године имати више верника хришћанске вероисповести него САД, преноси “Дејли телеграф”.

На Васкрс је највећа кинеска црква, која може да прими 5.000 верника, била пуна.
Ова црква има дупло више клупа од Вестминстерске опатије и крст висок 62 метра.

Црква је потпуно реновирана и поново отворена прошле године у малом граду Лиуши.

Званично, Кина је атеистичка држава, којом влада једна странка – Комунистичка партија, али то се мења јер многи од њених 1,3 милијарде становника траже духовну утеху.

Хришћанске цркве у Кини су почеле да се поново отварају након смрти некадашњег вође Комунистичке партије и Народне републике Кине Мао Цедунга (1893 – 1976).
Након скоро четири деценије од његове смрти, Кина је на путу да постане највећа хришћанска држава.

До 2030. године укупан број хришћана би могао да достигне 247 милиона, па ће тако Кина бити испред Мексика, Бразила и САД као земља са највише становника хришћанске вероисповести.

“Дивно је бити поштовалац Исуса Христа. То нам даје поуздање. Када би сви у Кини веровали у Христа, не би било потребе за полицијским станицама. Не би било лоших људи дакле не би било ни злочина”, рекла је Џин Хонгсин која је за Ускрс била у храму у Лиушију.

Најзаступљеније религије у Кини су кинеска народна религија, таоизам, конфучијанизам, будизам, а много мање су заступљени хришћанство, ислам и друге.

Извор: Блиц