Поклоници из Кине у посети Московској Патријаршији

Поклоници из Кине у посети Московској Патријаршији
Поклоници из Кине у посети Московској Патријаршији
Поклоници из Кине у посети Московској Патријаршији
Поклоници из Кине у посети Московској Патријаршији

На празник Светлог Васкрсења Христовог, 1. маја 2016. Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил састао се са поклоницима из Кине, потомцима Албазинаца.

Као што је шире познато, историја Православља у Кини иде уназад неких 330 година. Почела је када су заробљени Козаци, међу којима и свештеник, бранећи Албазинску тврђаву на граници са Кином, били доведени у Пекинг.

Од 29. априла до 9. маја група православних Албазинаца у посети је Русији као гости поглавара Руске Православне Цркве. Међу поклоницима су потомци првог поглавара Кинеске Аутономне Православне Цркве, Епископа пекиншког Василија, као и рођаци свештеника Кинеске Цркве – и то протојереја Владимира Дубинина, протојереја Василија Дубинина, протојереја Михаила Романова, протојереја Данила Хабарова, свештеника Василија Романова и свештеника Пина Дубинина, као и младе вернике Кинеске Православне Цркве из Пекинга и Харбина.

Пут је организовало Одељење за спољне црквене односе Московске Патријаршије уз помоћ г. Ивана Пољакова, генералног директора Међудржавне корпорације за развој, и Руско-кинеског пословног већа. Поклоници из Кине посетиће Москву, Твер, Новгород и Петроград, као и регион Валдај, учествоваће у васкршњим службама и прославама и посетиће православне цркве и манастире.

Међу онима који су учествовали у састанку са поглаваром РПЦ у Саборном храму Христа Спаситеља били су протојереј Николај Балашов, заменик председника ОСЦО, и г. Дмитриј Петровски, службеник ОСЦО.

На крају састанка Патријарх је уручио поклоницима пригодне дарове.

***

У великој сали Богословског института Св. Ћирила и Методија за постдипломске студије, 2. маја 2016. године, Митрополит волоколамски Иларион, председник Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије, састао  се са православним верницима из Кине, потомцима Албазинаца.

Браниоци Албазинске тврђаве на реци Амуру били су одведени као заробљеници од стране војске кинеског цара Кангшија 1685. године и доведени у Пекинг где су сачували православну веру и пренели је следећим генерацијама који су живеле у Кини. То је било могуће захваљујући раду руских црквених мисија које су регуларно слане у Кину уз благослов кинеских царева.

Године 1900. око две стотине правосланвих Кинеза, углавном Албазинаца, убијено је током Боксерског устанка. Фебруара 2016.  Архијерејски Сабор Руске Православне Цркве донео је одлуку да канонизује свештеномученика Митрофана Џија и све оне који су изгубили живот с њим.

Руска црквена мисија у Кини је укинута 1954. године, а две године касније Кинеска Црква је добила од Московске Патријаршије аутономни статус. Православни свештеници у Кини који су рукоположени 1950-тих углавном су потомци албазинских козака. Они су успели да сачувају веру током Културне револуције. Данас има око неколико стотина Албазинаца који живе у Кини – у Пекингу, Шангају, Вухану, Харбину и у другим градовима.

Године 2013. током своје посете Народној Републици Кини Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил састао се са потомцима албазинских Козака и позвао их је у посету Русији.

***

Од 3. до 4. маја 2016.  кинески православни верници, потомци кинеског православног свештенства и православна кинеска омладина из Пекинга и Харбина присуствовали су Васкршњој служби одржаној на кинеском у цркви Св. Николаја, кинеском патријаршијском метоху у Голутвину. Такође су посетили и Светоданиловски манастир у Москви.

Следећег дана, 4. маја, гости су посетили Свето-Сергијевску лавру Свете Тројице и манастир Котково. Они су ту се поклонили моштима Св. Сергија Радоњешког.

Гости су 5. маја напустили Москву на свом поклоничком путу ка Тверу, Великом Новгороду и Петрограду. Они ће такође посетити манастир Валамо Пресвете Богородице Иверске. Госте прати Д. Петровски, службеник ОСЦО Московске Патријаршије.

Извор: Московска Патријаршија (превод – Информативна служба)

Поклоници из Кине у посети Московској Патријаршији
Поклоници из Кине у посети Московској Патријаршији
Поклоници из Кине у посети Московској Патријаршији
Поклоници из Кине у посети Московској Патријаршији