Кипар: Сусрет поглаварâ православних Цркава Блиског истока

На позив Архиепископа кипарског Хризостома, Патријарх јерусалимски Теофило, Епископ Илија као изасланик Патријарха антиохијског  и представник Патријарха александријског Атинодор Папаеврипијадис састали су се на Кипру.

Према званичном саопштењу за медије које је издато у уторак, они су у понедељак имали састанак у седишту Архиепископије кипарске у Никозији. Циљ састанка је био да се ојачају везе између патријаршија и Кипарске Цркве, побољша њихова сарадња и ојачају односи са свим хришћанима Блиског истока.

Поглавари и представници Цркава разговарали су и о геополитичким променама, које данас настају у ширем региону Блиског истока, и истакли важну улогу Православне Цркве.

Великодостојници су одлучили да предузму заједничке акције на смиривању ситуације на Блиском истоку и на промовисању права за хришћане на међународном нивоу, на заштити њихових људских права у њиховим завичајима и на чувању хришћанских начела и вредности уопште.

Уз то, они су изразили важну улогу православних Цркава у Савету блискоисточних Цркава, и одлучили да проблеме попут заштите хришћанског становништва треба разматрати на Генералној скупштини Савета, која ће се одржати у септембру у Аману, у Јордану.

Извор: Православие.ру (превод: Информативна служба СПЦ)