Клуб добровољних давалаца крви "Свети Сава“ из Никшића

Клуб добровољних давалаца крви "Свети Сава“ из Никшића
Клуб добровољних давалаца крви "Свети Сава“ из Никшића
Клуб добровољних давалаца крви "Свети Сава“ из Никшића
Клуб добровољних давалаца крви "Свети Сава“ из Никшића

Клуб добровољних давалаца крви "Свети Сава“ из Никшића прославио своју славу на празник Светог Саве првог Архиепископа српског, те организовањем традиционалне Савинданске акције добровољног прикупљања крви, која је својим резулататом премашила све досадашње.

Чланови Клуба добровољних давалаца крви "Свети Сава“ из Никшића, прославили су своју славу Светог оца нашег Саву првог Архиепископа српског, молитвеним учешћем у Светој Литургији, која је на дан празника служена у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу.

Свештеник Остоја Кнежевић, освештао је и преломио славски колач, који су у славу свог небеског заштитника, припремили чланови овог Клуба.

И ове године, као и претходних седам, колико постоји и активно дјелује Клуб добровољних давалаца крви "Свети Сава“, организована је традиционална савинданска акција прикупљања најдрагоцјеније течности. Због бројности свих чланова и пријатеља Клуба, који су били спремни да учествују, акција је почела неколико дана прије самог Савиндана, наглашава Ратко Чворовић, предсједник.

"Акцију, коју сваке године организујемо поводом Савиндана, почели смо већ 10. јануара, када је прикупљено 37 јединица крви. У просторијама никшићког Кабинета за трансфузију наши чланови су се свакодневно одазивали на позиве наших суграђана, па је у међувремену прикупљено укупно 67 јединица, а са акцијом, која је спроведена 30. јануара, Кабинет за трансфузију никшићког Дома здравља, снабдјевен је укупно са око 200 јединица крви“, напомиње предсједник Клуба.

Он додаје да су у акцији на прикупљању крви, одржаној 30. јануара, осим чланова Клуба "Свети Сава“, учествовале и њихове колеге, даваоци из Јагодине, Ужица, Требиња и клубова из пет црногорских општина.

"За непуна два мјесеца ове године Клубу се придружило нових 50-ак чланова, од којих је њих 14 први пут дало крв. Тренутно имамо око 550 чланова, што нас чини најбројнијим, а вјерујем, и најактивнијим клубом ове врсте у Никшићу и Црној Гори. Иначе, чланови нашег Клуба су, углавном, млади људи који су активни даваоци“, истиче Чворовић.

Након акције, у просторијама Црквено-народног дома Светог Василија Острошког у Никшићу, за све чланове и пријатеље Клуба добровољних давалаца крви "Свети Сава“, уприличен је захвални ручак.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка