Књига о монаху Харитону новомученику

ХаритонПоводом десетогодишњице мученичке смрти монаха Харитона манастир Црна Река објавио је књигу под називом "Харитон - новомученик црноречки". Настављајући своју издавачку делатност црноречки монаси овога пута пред вернике износе житије овог новомученика рода српског.

Књига се састоји из два поглавља. Прво поглавље описује живот и страдање монаха Харитона. Друго поглавље почиње беседом Епископа Артемија на сахрани оца Харитона у манастиру Црна Река, а наставља се казивањима свештенства, монаштва и познаника монаха Харитона о његовим врлинама.

Монах Харитон иако није канонизован од стране Српске Православне Цркве поштован је међу верницима као новомученик.

Свој монашки пут отац Харитон је започео у манастиру Црна Река 1995.године. Ту је провео око две године да би касније био премештен од стране Епископа Артемија у манастир Светих Архангела код Призрена који је тада био у обнови.

Монах Харитон је замонашен 1998. и то је било прво монашење у манастиру Светих Архангела после 550 година. Пострадао је од шиптарских терориста јуна 1999 године у Призрену, за време најновије голготе нашег народа на Косову и Метохији. Обезглављено тело монаха Харитона пронађено је у августу 2000. у селу Тусус, код Призрена, од стране Комисије за ексхумацију. Утврђено је да је глава одсечена оштрим предметом. Кости руке биле су поломљене, као и кичма, којој је недостајало неколико пршљенова. Одећа је у пределу срца била избодена ножем. Дана 11. новембра 2000. извршен је први парастос оцу Харитону у манастиру Грачаници а сутрадан је сахрањен у манастиру Црна Река, где је монах Харитон започео свој монашки подвиг.

Књига "Харитон -новомученик црноречки" има 108 страна и обилује фотографијама. Сви они који би желели да набаве ову књигу све потребне информације могу добити на вебсајту манастира Црне Реке.

Прес одељење Епархије рашко-призренске