„Књига шапата“ о страдању Јермена

У Грацу је представљена књига овог изванредног аутора, Јерменина румунског порекла, Варујана Восгонијана, румунског министра индустрије и трговине. Његова књига под горњим насловом обрађује трагедију јерменског народа у 20. веку.

Иначе, књига се најпре појавила на румунском 2008. године, да би ове године угледала свет и на немачком језику. „Скоро све велике патње овога столећа одражавају се у овој књизи: светски ратови, геноцид, тоталитаризам, прогони становништва и очајно трагање за самим собом“, речено је приликом представљање ове књиге у Културном центру у Грацу. Није реч о мемоарима, казао је аутор, јер успомене које књига садржи не потичу од њега. Управо књига садржи сведочанства ондашњих сведока геноцида над Јерменима, а може се сматрати и биографијом 20. века.

Судбина Јермена спада у највећу трагедију једног народа на почетку 20. столећа, а њој је један други аутор, Франц Верфел, већ 1933.г. посветио роман под насловом „Четрдесет дана Мусе Дага“.

Варујана Восгонијана је рођен 1958. у Крајови, Румунија. У Букурешту је студирао економске науке. Од 2012.г. он је министар индустрије и трговине. Истовремено је потпредседник Удружења Јермена у Румунији и потпредседник  Удружења књижевника Румуније. Писао је песме, новеле  и романе.

Извор: Катпрес