Књига зачала Хајнриха II - Perikopenbuch Heinrichs II.

У оквиру пројекта Memory of the World (MOW), под заштитним окриљем интернационалне организације UNESCO, отпочела је дигитализација и најзначајнијих докумената човечанства, сада је доступно дигитализовано настољноје Јеванђеље (Evangelistar), односно књига перикопа Хајнирха II.

При томе је реч о делу „Отонске школе“ илуминације књига које чини репрезентативно дело ове епохе. Ово Јеванђеље је настало вероватно између 1007. и 1012. г. у манстиру у Рајхенауу на Боденском језеру на граничној међи Немачке и Швајцарске, а по личном налогу Хајнриха II, а поводом његовог крунисања за сталну употребу у катедрали у Бамбергу.

Рукопис пергамента садржи 206 страница формата 42,5 x 32 cm.

Књига се састоји и из 28 страница минијатура, 10 декоративних страница и 184 великих иницијала. Јеванђеље је увезано у раскошни златни оквир који је опточен и драгим камењем, бисерима и са 12 византијских плочица емајла у чијем је средишту на каролиншкој слоновачи изрезбарен изванредни рељеф Распећа Господњег.

У оквиру секуларизације 1803. г. овај кодекс је из Бамбершке катедрале допао у Минхен у „Националну библиотеку Баварске“, у којој се оно конзервисано чува у трезору под сигнатуром Clm 4452. Са још девет других докумената књигописачке „Школе из Рајхенауа“ (Reichenauer Schule), овај рукопис је 2003. године увршћен у листу најзначајнијих докумената човечанства (Memory of the World).

У Минхену се похрањују и други значајни документи, као на пример  „Минхенско Јеванђеље Отта III (Münchner Evangeliar Ottos III), или Књига зачала (Perikopenbuch) из Волфенбитела и Молитвеник из Хилдесхајма (Hildesheimer Orationale).

Протођакон Зоран Андрић