Књижевно вече са Владиком Григоријем

У Бијељини је одржано књижевно вече са Владиком захумско-хергцеговачким и приморским Господином Григоријем на којој су представљена његова књижевна дјела - "Лазар", "Радост живота" и "Прича о старом краљу".

Владика Григорије рекао је синоћ на књижевној вечери да људи треба да се радују, јер их радост супротставља тузи која је "сестра смрти, а радост је сестра живота''.

"Човјек је створен за живот, а не за смрт. Према томе, човјек је створен за радост, а не за тугу", рекао је Владика Григорије у обраћању великом броју посјетилаца у Народној библиотеци ''Филип Вишњић''.

Владика Григорије рекао је да је основна идеја његовог најновијег дјела ''Прича о старом краљу'' - да Бог воли људе којима је усадио љубав, њихово највеће благо. "Књига је `бајка за одрасле`, бајка у којој желимо да заборавимо неспокој и тугу‚ муку, жалост и невоље живота у којем живимо'', рекао је Владика Григорије.

Рецензенти су ову књигу оцијенили као дјело у којем има много епског предања, легенди, документарне прозе и српске историје, иако се Срби не помињу директно.

Коментаришући чињеницу да је српски народ у протеклом периоду на подручју Федерације БиХ остао без својих богомоља, Преосвећени Владика Григорије је рекао да је то "историјски ток који увијек има своје бијеле и црне стране".

"Али, чини ми се да је увијек потребно гледати нијансе бијелих боја. Ако имате утисак, као што га ја имам данас када сам дошао у Бијељину, да је то велики град који заслужује респект, онда можете да кажете да је рат стварно, као што народ каже, некоме рат - некоме брат. На једној страни је зима, на другој прољеће. Негдје је стварно угашено неко цвијеће, неко огњиште, али на другој страни је пробујао живот...", рекао је Владика Григорије.

Због спречености Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског Господина Василија да присуствује овом догађају, о животу и раду Владике Григорија синоћ је, у присуству бројног свештенства Епархије зворничко-тузланске, говорио протосинђел Петар (Петрић) намјесник манастира Светог Василија Острошког.

Од устоличења Епископа Григорија 1999. године у Епархији захумско-херцеговачкој и приморској обновљено је и обнавља се више десетина цркава и манастира, од којих су многе порушене у претходном рату, попут манастира Житомислића и Завале, а граде се и нове цркве.

У Епархији се обнавља црквени живот и у епархијском и парохијским домовима одржавају бројне активности - предавања, конференције, научни, мировни и други скупови и трибине, те се саборно прослављају празници и славе.

Осим књига "Лазар", "Радост живота" и "Прича о старом краљу", Владика Григорије написао је и "Долази час и већ је стигао".

Извор: Епархија зворничко-тузланска