Књижевна манифестација „Слово љубве”: Ивану Негришорцу „Деспотица Ангелина Бранковић”

Књижевна манифестације „Слово љубве” одржаће се 22. јуна 2018. од 20 часова у атријуму Банатског културног центра у Новом Милошеву (адреса: ЈНА 35) када ће Књижевна награда „Деспотица Ангелина Бранковић” бити уручена овогодишњем лауреату Ивану Негришорцу (Драгану Станићу).

Манифестација под именом „Слово љубве” и Књижевна награда „Деспотица Ангелина Бранковић” подећају нас на мање познат део српске историје: период када је овај део Баната као и насеље Арача у близини Новог Милошева било у поседу српских деспота Стефана Лазаревића и Ђурђа Бранковића, као настављача немањићке традиције северно од Саве и Дунава.

У програму учествују: Ансамбл за рану музику „Ренесанс”Драгана Милошевић, покрајински секретар за кулутру, јавно информисање и односе са верским заједницама, Иван Негришорац (Драган Станић), овогодишњи добитник награде „Деспотица Ангелина Бранковић” и председник Матице српске, Селимир Радуловић, прошлогодишњи добитник награде „Деспотица Ангелина Бранковић” и управник Библиотеке Матице српске, проф. др Саша Радојчић, у име предлагача за награду „Деспотица Ангелина Бранковић”, Радован Влаховић, директор Банатског културног центра, Татјана Миражић, водитељ програма, док ће у оквиру „Песничког венца” наступити Иван Негришорац, Селимир РадуловићСлавомир Гвозденовић, Перица Милутин, Миомир Милинковић, Радован Влаховић...

Награда „Деспотица Ангелина Бранковић”

На основу предлога чији су потписници: проф. др Саша Радојчић, др Милан Мицић, Селимир Радуловић и Перица Милутин награду „Деспотица Ангелина Бранковић” Банатски културни центар додељује Ивану Негришорцу (Драгану Станићу) за књигу „Изложба облака : изабране и нове песме” (Фондација „Група север”, Нови Сад, 2017).

У образложењу за награду између осталог стоји: „Негришорац већ неколико деценија улази у ред најцењенијих савремених српских песника, добитник је низа књижевних награда, а о његовој поезији је, поред појединачних огледа и књижевнокритичких текстова, 2012. објављен и зборник радова Иван Негришорац, песник, у издању краљевачке Повеље. (...) Најновије Негришорчеве песме показују да се песникова стваралачка авантура сада креће у неколико различитих токова: наставља се песништво стављено у службу изражавања религиозних схватања, наставља се напор да се кроз говор лирских јунака каже нешто битно о српској култури и њеном карактеру, и даље се цртају детаљи топографије српске културе, и даље – јер реч је о изворном лирском односу – једна осетљива субјективност бележи свој доживљај, своје читање света као отворене књиге. Награђујући песника Ивана Негришорца, не обављамо неки конвенционални ритуал тзв. књижевног живота, него говоримо у прилог вредностима за које се песник залаже. Тиме постајемо његови сарадници и саучесници – у славу српске културе и песништва.” (проф. др Саша Радојчић)

Иван Негришорац (проф. др Драган Станић), књижевник и председник Матице српске у Новом Саду, рођен је 31. маја 1956. у Трстенику. Филозофски факултет на Групи за југословенске књижевности и српскохрватси језик завршио је у Новом Саду 1979. године. Магистрирао је 1991, а 2003. докторирао на Филолошком факултету у Београду. Пише поезију, прозу, драмске и критичке текстове, бави се проучавањем српске књижевности и културе. Објавио је преко 250 критичких, теоријских и књижевноисторијских текстова у периодици и научним зборницима. Објавио је књиге песама: „Трула јабука”, „Ракљар. Желудац”, „Земљопис”, „Топло, хладно”, „Абракадабра”, „Хоп”, „Везници”, „Прилози”, „Потајник”, „Светилник”, „Камена чтенија”, „Чтенија”, „Матични млеч” и „Изложба облака”. Публиковао је роман „Анђели умиру”, као и драме: „Фреди умире”, „Куц-куц”, „Истрага је у току, зар не?”, „Видиш ли свице на небу?”. Објавио критичке монографије: „Легитимација за бескућнике. Српска неоавангардна поезија: поетички идентитет и разлике” и „Лирска аура Јована Дучића”. Добитник је великог броја признања за свој књижевни рад.

***

Манифестација се одржава уз подршку Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.