Књижевно друштво Раковица: Велики одмор бр. 4

Књижевно друштво Раковица: Велики одмор бр. 4
Књижевно друштво Раковица: Велики одмор бр. 4
Књижевно друштво Раковица: Велики одмор бр. 4
Књижевно друштво Раковица: Велики одмор бр. 4

На литерарном конкурсу „Божидар Тимотијевић“ награђени су ученици основних школа Раковице. У Центру за културу и образовање Раковица, у четвртак, 18. априла 2019. године, награђени су изванредни ученици - песници и прозаисти из основних школа са ове подручне београдске општине.

Књижевно друштво Раковица је расписало наградни конкурс „Божидар Тимотијевић’’ за избор најбољих литерарних радова ученика основних школа Раковице за школску 2018/19. годину. Жири у саставу Аница Перић, песник (члан), Радислав Јовић, песник (члан) и проф. др Миомир Милинковић, књижевни критичар и песник (председник), после детаљног увида у приспеле радове донео је следеће закључке:

На расписани конкурс приспело је 300 радова ученика свих узраста, од првог до осмог разреда основне школе. Класификација радова је сагледана у две жанровске равни: проза и поезија. Жири је констатовао да је, са становишта родне равноправности, био бројнији одзив девојчица у односу на дечаке, а да међу приспелим радовима преовлађују различити модели лирске поезије.

На самом почетку манифестације Велики одмор обратио се књижевник Душко Новаковић, казујући о свету  који не дозвољава да се планета заврти у погрешном смеру и све претвори у тумбање, или, не дај Боже, стане и каже: - И свет деце, свет малих, мало већих и великих школараца, такође је свет непрестаног кружења, налик кружењу и ротирању Земље око Сунца. Галактички свет. Дакле, непрегледан. Овакво ме је осећање обузело дак сам читао радове младих литерата из осам основних школа у Раковици и при том се подсећао на неколико дивних сусрета са песником Божидаром Тимотијевићем, у чију се част већ осам година расписује конкурс за најбоље литерарне радове, и то претежно на слободну тему.

Скупу се обратио и Радомир Андрић, књижевник, доскорашњи председник УКС.

Ову велику светковину малих а великих људи, светковину песме и приче, благословио је протојереј-ставрофор Игњат Товаровић, духовник манастира Раковице.

Манифестација Велики одмор је Велики рад

У уметничком делу свечаног проглашења резултата конкурса учествовали су:  Павле, Лука и Василије - ученици 1/5 (ОШ Никола Тесла), који су казивали Здравицу народу српском песника Љубивоја Ршумовића; ученици првог разреда Основне школе Коста Абрашевић са груп ном тачком Пролеће, учитељице Славице Митровић; представници ОШ Иво Андрић са инструменталном тачком Чаробни сати.

За припрему и реализацију програма многи наставници и учитељи заједно са својим ученицима, током школске године, уложили су велике напоре како би ова манифестација Велики одмор, коју можемо слободно назвати и Велики рад, била све квалитетнија.

На овој књижевној свечаности подсетили су нас ученици на велике песнике нашег рода: Сава Ђорђевић казивао је песму од Мирослава Мике Антића Кад сам био велики; Олга Девић је подсетила на недавно упокојенг Добрицу Ерића и његову песму Плави сањар.

Између  честитања, уручења награда и казивања стихова и прича, вршњаци  из ОШ „Владимир Роловић“ извели су сплет изворних народних песама, песме су певале првопласиране ученице на Општинском такмичењу Златна сирена, док су се ученици ОШ „Бранко Ћопић“ представили музичком тачком Задужбина.

Прегршт таланата на једном месту! А све их окупљају учитељи и наставници, родитељи и Књижевно друштво Раковица, које врши своју основну мисију: песма, прича, књига, доброта и лепота – то је за мале-велике људе који ће сутра носити луч светлости у свим сегментима друштва.

И да поменемо и ученике ОШ „Ђура Јакшић“ који су извели драмски прилог Добра воља, Маша Зорое 5/5, добитница прве награде на окружном такмичењу у рецитовању одрецитовала је песму С мајком нешто није у реду аутора Моше Одаловића. Ово је Србија – није то само песма коју је певала група ученика из ОШ „Франце Прешерн“, него је све што смо побројали заиста Србија.

Програм је водила Сања Пановић.

Галактички свет награђених на литерарном конкурсу Божидар Тимотијевић

Првонаграђени радови
ученика млађих разреда

За кратку причу Велика трка галебова, Душан Милорадовић 2/5  ОШ Иво Андрић

За поезију: Ива Филиповић 4/1 из ОШ Никола Тесла, за песму Ђачки завет.

радови ученика старијих  разреда

За кратку причу Србија,  Ивона Ђокић 5/2 из ОШ Бранко Ћопић

За поезију: Јелена Луковић 8/3 из ОШ 14 Октобар, за песму Кад ће доћи наше време.        

Другонаграђени
радови ученика нижих разреда

За кратку причу Другарство,  Неда Николић 2/3 ОШ Иво Андрић и Анастасија Андонов 4/3 из ОШ Никола Тесла за причу Пробудимо успаване речи.

За поезију: Растко Живак 4/3 из ОШ Никола Тесла, за песму Уметност дељења и Нађа Радовановић 4/6 из ОШ Иво Андрић, за песму Тата буди дете.

радови старијих разреда

За кратку причу Озбиљно питање, Елена Симић 8/3 (ОШ Франце Прешерн) и Ема Зечевић 5/1 (ОШ Никола Тесла) за причу Да сам Господар чаролије.

За поезију: Марта Дукић 8/4 (ОШ Никола Тесла) за епсму Негде где нисам била  и Бошко Кукањац 7/4 (ОШ Франце Прешерн) за песму Светогорски путник.

Трећенаграђени

За кратку причу, по одлуци жирија у категорији млађих разреда треће место освојили су: Василије Јанковић 2/5  (ОШ Иво Андрић)  за причу Видео игрица, Марија Раилић 3/2 (ОШ Владимир Роловић) за причу Како деца расту и Милена Гаћиновић 3/2 (ОШ Иво Андрић) Мама, панда и зека.

За поезију су награђени: Вукан Лазаревић 2/1 (ОШ Коста Абрашевић) за песму Питања и одговори, Јана Башовић 2/6 (ОШ Никола Тесла) за песму Смех и Нађа Радовановић 4/6 (ОШ Иво Андрић) за Песму о баки.

Трећенаграђени радови ученика старијих радова: за кратку причу Игра без граница, Ана Дејановић5/1 (ОШ Франце Прешерн); Ивана Паклар 8/3 (ОШ Никола Тесла) за причу Моја порука државницима света и Мина Деспотовић 7/4 (ОШ 14 Октобар) за причу Бели анђео.

За поезију награђени су: Лука Милановић 5/2 (ОШ Бранко Ћопић) за песму Кафа, Ана Гачић 5/4 (ОШ Никола Тесла) за песму Уметност дељења и Милица Бодирога 6/2 (ОШ 14 Октобар) за песму Инат.

Похвале
ученицима млађих разреда

Јован Кнежевић 3/2 (ОШ Владимир Роловић) за причу ,То је срећа; Владислав Илић 1/6 (ОШ Никола Тесла) за причу Прича о Светом Сави; Јефимија Јовић 1/3 (ОШ Иво Андрић) за причу Мој кућни љубимац; Уна Симић 4/1 (ОШ Коста Абрашевић) за причу Доживео сам у природи и Теодора Караферић 4/2 (ОШ Коста Абрашевић) за причу Моја машта.

за поезију у категорији нижих разреда

Из Основне школе Никола Тесла похвале су добили: Уна Стојковић за песму  Татин завет, Ђорђе Живковић 3/3 за песму Мамин смех, Невена Новаковић3/3 за песму Ја  имам слободу и Растко Живак 4/3 за песму Писмо  Светом Сави; Валентина Атанасковић 2/4 (ОШ 14 Октобар) за песму Мој пријатељ ватрогасац и

Ксенија Јовић 3/3 (ОШ Владимир Роловић) за песму Мој бата.

 ученицима старијих разреда

За кратку причу похвале су добили: из Основне школе  Никола Тесла: Андреј Петровић 6/3 за причу Испричаћу вам тајну ветра, Ема Зечевић 5/1 за причу  Свевидеће наочари и Анђелија Станковић 8/5 за причу Ко сам ја за 25 година; Јелена Смиљанић 6/1 (ОШ Бранко Ћопић) за причу Моје мале захвалности и Вук Стојановић 6/3 (ОШ Ђура Јакшић) за причу Снег веје, а пахуља као да ми шапуће.

за поезију у категорији старијих разреда

Анђелија Станковић 8/5 (ОШ Никола Тесла), за песму Имати слободу; Невена Радић 5/4 (ОШ  Владимир Роловић) за песму Гитара; Јелена Луковић 8/3 (ОШ 14 Октобар) за песму Јел одлазак вечан; Нина Станојевић 6/3 (ОШ Владимир Роловић) за песму Прича једне девојчице и Јелена Смиљанић 6/1 (ОШ Бранко Ћопић) за песму Граматика.

Сатрудници на Великом одмору 4, Антологија литерарних радова ученика основних школа Раковице, школска 2018/19. година

Вредно је хвале поменути и вишегодишње сатруднике на књизи Велики одмор 4 коју је поводом манифестације објавило Књижевно друштво Раковица, приређивача Николе Рајаковића (члан редакције): уредник је Аница Перић; фотографије су сачинили Живорад Жика Костић и Бранислав Црнић; лектуру и коректуру је извршио протођакон Радомир Ракић (члан редакције);  остали чланови редакције: Братислав Магдић, директор манифестације, Благица Антић, Бранислав Црнић, Миомир Милинковић, Радислав Јовић, Аница Перић, Даринка Бела Томић и Анка Динић. 

Својим ликовним прилозима четврти зборник Велики одмор оплемењен је изабраним ликовним радовима ученика Основне школе Ђура Јакшић. Избор радова: Драгана Ракич и Гордана Јовановић.

Конкурс за избор најбољих литерарних радова ученика раковачких основних школа одржава се под покровитељством Градске општине Раковица (Одељења за образовање, културу, социјална питања и спорт), а у организацији Књижевног друштва Раковица.

Зорица Зец