Кочићев дан у Београду

Полагањем венаца и букета свежег цвећа у Алеји великана на Новом гробљу у 11 часова почиње програм Кочићевог дана у Берограду, манифестације која се одржава по 48. пут у оквиру књижевно-народног сабора Кочћевог збора.

Кочићев збор је прошлог понедељка у Парку Петра Кочића у Бањалуци свечано отворио председник Завичајног друштва Змијање Недељко Чубриловић, министар саобраћаја у Влади Републике Српске.

После манифестације у Београду, следе програми у порти манастира Гомионица, свечана академија у Банском двору. Финални дан је недеља, 25. август када ће бити органозован велики народни збор на Змијању. Ту ће, уз пригодни књижевни програм бити уручена и престижна Кочићева награда овогодишњем добитнику, проф. др Миљку Шиндићу, саопштило је данас Представништво Републике Српске у Београду. Представнишво у сарадњи са Удружењем књижевника Српске, Завичајним друштвом Змијање и Удружењем књижевника Србије организује Кочицћев дан у Београду на чији ће гроб положити венце у име влада Србије и Републике Српске министри културе Братислав Петковић и Горан Мутабџија, као и представници Завичајног друштва из Бањалуке и два удружења књижевника.

Сат касније, у 12 сати, у Чубурском парку, песници Србије и Републике Српске ће цвећем и поезијом окитити споменик Петру Кочићу.

У 20 сати у Удружењу књижевника Србије биће књижевно вече под непромењеним насловом: "Змијање у Београду, Српска у Србији", када ће Кочићу у част своје стихове говорити: Ранко Рисојевић, Јованка Стојчиновић Николић и Предраг Бјелошевић из Бањалуке, Елка Њаголова из Варне и Анџела Димчева из Софије (Бугарска), и Милица Јефтимијевић Лилић и Милко Грбовић из Београда.

Извор: РТВ