Кох: Није ислам прејак, већ је хришћанство слабо

Председавајући Папског савета за унапређење хришћанства при Курији вели у Ајнзиделну у Швајцарској: ”Проблем Европе није снага ислама, већ све израженија слабост хришћанства”.  Кардинал Курије Курт Кох је на једној дискусији у Ајнзиделну у Швајцарској на подијуму истакао: ”Религија jе постала приватна ствар, зато ми имамо страх од ислама”. Наравно, не може Швајцарска да прихвати све избеглице, ”али где су границе и ко одлучује о томе?”, пита се кардинал. Кох је поставио питање зашто земље као, рецимо, Саудијска-Арабија не прихватају избеглице.

Кох је подсетио да је број онијх који су због религије прогоњени, читавих 80% иде на хришћане. И мимо тога, црквбени великодостојници  на Блиском истоку позивају хришћане да остану на својим огњиштима. Када би могли, истиче кардинал Кох, хришћани би радо остали у својим домовинама у којима би и убудуће живели заједно са муслиманима. Кардинал Курије је позвао да се размишља и о узроцима конфликта у том региону, који свакако има некакве везе са ”новцем и нафтом”.

На подијуму је седела, између осталих, и Саида Келер-Месахали, председавајућа швајцарског форума ”Форум за напредни ислам”. Она је изразила своју бригу за будућност исламског света, који је почев од 1970-тих година прожет струјањима као што су салафисти или вахабити. Они су финансијски подржавани од земаља као што су Катар, Саудијска-Арабија, Емирати и у новије време Турска. У земљама као што је бивша Југославија добија ислам, у којој је дуго био умерен, у додатној мери конкуренцију кроз исламистичку идеологију, упозорава Келер-Месахли. Последица тога је што све више младих одлази у џихад у Сирију.

Келер-Месахли је изнела да су неке муслиманске групације инспирисане текстовима из шестог века из којих следи да би ”не-муслимане” требало убијати. ”У исламу нема Папе који би рекао шта је исправно а шта не. Свако може из Корана да узме оно што му одговара”. Ал-Каида, Исламска држава и Боко Харам су на тај начин нашли разлоге за своје насиље. ”Али има милиона муслимана који другачије мисле”, истиче Келер-Месахли. Муслиманка изражава и климу страха међу оним муслиманима који критикују проблематичне пасаже у Корану. Ко се усуди на другачију интерпретацију, ризикује претњу казном на смрт, вели Келер-Месахли. Пошто Коран важи као ”Реч Божја”, то нико не сме ишта да мења, без обзира на то што је реч о тексту из шестог века, који је настао у ратном контексту.

”О овоме би требало да се води дијалог са муслиманима”, истиче Келер-Месахли, ”јер има места у тексту Корана који величају насиље ”. При овоме није само реч о насиљу против оних који нису муслимани у муслиманским земљама. ”Насиље је системично: оно почиње код васпитања деце, оно се налази у патријархалној култури у којој је место жене потчињено. Оваква друштва су прожета структуралним насиљем. Дебата о томе је у тим срединама веома тешка”, истиче Келер-Месахли.

Извор: (KAP/KATH.CH) – превео протођакон ЗА