Колеџ Светог Саве – Корак напред

У току недеља које су претходиле Васкрсу, Његово Преосвештенство Епископ аустралијско-новозеландски Г. Иринеј упутио је срдачан позив многобројним члановима српске заједнице како би, заузимајући своје право место и приносећи своје искуство и ентузијазам допринели развоју пројекта за који је рекао да је „можда највећи изазов Српске Православне Цркве у Сиднеју, али који ће засигурно постати њена највеличанственија радост".

Његово Преосвештенство је, надаље, објаснио: „Од времена куповине земљишта у Варовилу, крајем 2004. године, па све до данашњег дана Колеџ Светог Саве је напредовао и превазишао различите фазе пројектовања, изградње и стицања одобрења. Прва фаза постављања темеља окончана је крајем 2007. године, а сада је при крају и прикупљање средстава за следећу етапу изградње". У уторак 28. априла се око четрдесет људи одазвало позиву да учествује на информативном састанку у Седишту Епархије у цркви Светог кнеза Лазара у Александрији. После благослова за успешан рад уследило је приказивање кратког документарног филма који је имао за циљ да подсети присутне на све што је остварено од момента куповине земљишта. Отварајући скуп, епископ Иринеј је говорио о потреби постојања српске Православне школе, наглашавајући колико је неопходно да сви преузму одговорност како би се превазишле надолазеће тешкоће. Такође, суштински циљ овог подухвата сместио је у прави и пуни контекст, понављајући своју чувену, али на неки начин увек нову поруку: „Наша деца нису само наша будућност, већ и наша садашњост. Јер, за нашу децу неће бити никакве будућности ако им се не посветимо управо сада".

Почасни гост на овом састанку, госпођа Ефросинија Стефану, управник Колеџа Свети Спиридон, надахнула је све представљајући суштинска искуства Грчке православне цркве, која само у Сиднеју има три школе. Госпођа Стефану је без околишања, а дајући подстрека свим присутним, изјавила: "Изградња школе за српске Православне породице није нешто што ви можете учинити већ нешто што морате". После овог обраћања, учесници су се поделили у четири радне групе предвођене стручњацима из области маркетинга, односа с јавношћу, финансија и организације, наставног плана и програма и из области грађевинарства.
Госпођа Јулијана Трифуновић, државни менаџер кампање „Џинс фор џинс" (Jeans for Genes) Дечијег медицинско-истраживачког института, на невероватан начин је заокупила пажњу учесника уводећи их у читаву науку о прикупљању средстава за добротворне сврхе. Свакога из пододбора за финансије и организацију ова надахнута порука је покренула на делање. Госпођа Валентина Стошић изабрана је за председавајућег, а господин Петар Тасић за руководиоца радне групе наведеног пододбора.

Групи за маркентинг и односе с јавношћу обратила се госпођа Ћурђина Брујић (Georgina Brujic) извршни директор Текст Пацифик Магазина (Text Pacific Magazines). Вођени њеним богатим искуством из области маркетинга и односа с јавношћу, ова група високо квалификованих стручњака је одмах одредила кључна поља деловања те су, после међусобно подељених дужности, једногласно изабрали госпођу Ђурђину на место председавајућег овог пододбора.

Пододбор за наставни план и програм сачињен од наставника и административних службеника из области образовања упустио се у конструктиван дијалог са госпођом Стефану и то по питању кључних етапа у развоју плана и програма као и сложености начина усклађивања и прилагођавања држаним захтевима. С обзиром на магистартуру из области богословља и будући својевремено универзитетски предавач педагогије владика Иринеј се нарочито посветио овом пододбору. Павле Фрост (Paul Frost) наставник у основношколском образовању и веома талентован организатор изабран је за председавајућег у пододбору за Наставни план и програм.

Пододбор за изградњу који је заиста био активан и до данас показао конкретне резултате, расправљао је о следећој фази изградње. Између осталог, задатак овог пододбора је да се потруди да из наше заједнице обезбеди добровољно учешће што већег броја стучњака из овог сектора, а да при том нарочито води рачуна о испуњавању врхунских стандарда. Господин Рендон Илић је председавајући пододбора за иградњу и велики број људи се већ јавио како би учествовао у подизању челичне конструкције и потпорних стубова.

На крају владика Иринеј је призвао Божији благослов на нове пододборе како би кренули у остваривање новодобијених задатака, позивајући при том све да шире овај добар глас свакоме ко има уши да чује како би сви ушли у радост овог заједничког подухвата.

Овај позив упућен је и целокупној српској заједници и свим људима добре воље који желе да учествују у стварању Српског православног колеџа који ће у будућности бити у служби наше Цркве и свих наших људи. Уколико желите преузети део одговорности при раду на овом богоданом задатку будите слободни да се јавите директору пројекта.

Прота Раде Радан, директор пројекта