Колеџ Светог Саве напредује

Пројекат Српске Православне Цркве у Аустралији, Колеџ Свети Сава, начинио је још један корак напред. У недељу, 9. августа 2009. године, Његово Преосвештенство Епископ aустралијско-новозеландски Г. Иринеј, уз саслужење протојереја-ставрофора Радета Радана, протођакона Саше Чолића и ђаконам Бранка Босанчића, служио је Свету архијерејску литургију на темељима Колеџа Светог Саве. По завршетку службе, Преосвећени Владика је предао чек вредности 1.8 милиона долара бившем власнику госпођи Хелен Хенри и тиме у потпуности исплатио зајам којим је купљено имање Колеџа за 3.6 милиона долара пре 5 година.

На иницијативу Српске Православне Епархије аустралијско-новозеландске, имање површине 86 хектара у насељу Варовил у југозападном Сиднеју окућиће два веома важна пројекта наше Цркве у Аустралији: образовну установу, Колеџ Свети Сава и Дом за бригу о старијим особама, Пензионерско насеље. По добијању урбанистичке сагласности, током 2007 године постављени су темељи за прву фазу Колеџа површине 2,400 квадратних метара. Следећих 18 месеци након постављања темеља потрошено је на прибављање бројних студија и комплетирање документације за локалне општинске службе, неопходних за добијање коначне грађевинске дозволе за подизање објеката, уређење околног простора и оспособљавање инфраструктуре за предвиђени пројекат. Поступак је трајао дуже него што је предвиђено, делимично због особености подручја по питању заштите животне околине, али и због чињенице да кроз имање пролазе водови за три главна снабдевача (водоснабдевање и два гасовода). Сва три вода пролазе кроз имање и требало је уверити власнике да наш пројекат ни у чему неће угрозити њихову осигураност и безбедност а такође да водови снабдевача неће представљати опасност за власнике имања и кориснике предвиђених постројења. Пре неколико недеља, испунивши све потребне услове, Колеџ Свети Сава је коначно добио Грађевинску дозволу а у Грађевинском фонду има довољно средстава за покривање трошкова изградње следеће фазе зграде Колеџа.

Предвиђени трошкови од 200,000 долара биће довољни за подизање стубова, носивих зидова и греда, као и челичне кровне конструкције. Неки од обећаних новчаних прилога великих приложника већ су у потпуности пристигли; остали, по договору, пристижу повремено, а има приложника који су помоћ обећали а своја обећања нису испунили због неких разлога. Сви прилози Колеџу полажу се у Грађевински фонд а дародавци примају уредну признаницу којом могу потраживати пореске олакшице. Средства остварена од продаје улазница за разне свечаности, средства од продаје разних артикала и сувенира и други приходи који нису намењени искључиво за градњу полажу се на Административни рачун и користе се за плаћање не-грађевинских трошкова везаних за пројекат, укључујући разна осигурања, комуналије, одржавања, плате и административне трошкове.

Колеџ Свети Сава саставни је део Епархије аустралијско-новозеландске, а Епископ је председник Одбора Колеџа Свети Сава. Епархија има неколико оваквих организација, као што су нпр. Пензионерско Насеље Свети Симеон, Српско Православно Омладинско Удружење, Братство Светог Владике Николаја Велимировића и др. Поред Колеџа, на овом великом, већ отплаћеном имању, Епархија намерава изградити цркву, насеље за пензионере и друга пратећа постројења, објекте и терене.

Циљ нам је да у нареднa три месеца озидамо зидове и подигнемо челину конструкцију а потом, зависно од прилива средстава, поставимо кров и уградимо врата и прозоре и затворимо зграду. Такође, намера нам је да се уреди околни простор и двориште и нешто ограде према одобреном плану. Трудећи се да смањимо трошкове, хвала Богу, имали смо изузетну помоћ српских грађевинара који су понудили своју помоћ у вођењу одређених фаза градње и извођењу одређених грађевинских послова. Приликом полагања темеља, квалификовани и овлаштени грађевинар, г. Милорад Борак водио је посао и уз помоћ многих добровољаца извео грађевинске радове за ту фазу. Грађевински одбор ће именовати особу која ће водити послове следеће фазе.

Сви који помогну у изградњи биће препознати као дародавци и за свој труд и помоћ примиће признање. Имена помагача, дародаваца и приложника биће записана на почасним плочама постављеним у згради Колеџа.

Извор: Епархија аустралијско-новозеландска